HNK Tomislav Tomislavgrad

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
HNK Tomislav
Puno imeHrvatski nogometni klub
Tomislav Tomislavgrad
Osnovan1920.
LokacijaTomislavgrad
Bosna i Hercegovina
Boje   
StadionTomislav[1]
Kapacitet2.000
TrenerDuško Vranešević
LigaPrva liga FBiH
FederacijaN/FS FBIH
Pozicija
2022/23.
7. mjesto
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Domaći
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Gostujući

HNK Tomislav Tomislavgrad je nogometni klub iz Tomislavgrada, Bosna i Hercegovina. Takmiči se u Prvoj nogometnoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine.

Historija[uredi | uredi izvor]

Klub je osnovan 1920. godine kao HNK Tomislav jer se u to vrijeme pripremala proslava 1000. godišnjice krunidbe kralja Tomislava. 1925. godine HNK Tomislav prestaje sa radom, a tek nakon promjene imena u Vran nastavlja odigravati utakmice sa klubovima iz okolnih naselja (Livno, Široki Brijeg, Kupres). Prije i za vrijeme drugog svjetskog rata igralo se znatno manje utakmica, a Vran je povremeno igrao za italijanskim vojnicima.

U junu 1946. godine mijenja ime u FK Zvijezda. Zvijezda nije igrala u niti jednom takmičenju sve do 1952. godine kada počinje igrat u Podsaveznoj ligi Mostar. Dvije godine kasnije ponovo mijenja ime, ovaj put u FK Budućnost. Budućnost se nastavila takmičiti u Podsaveznoj ligi Mostar, zatim je igrala u Podsaveznoj ligi Livno koju je osvojila i plasirala se u Hercegovačku zonsku ligu. 1963. godine seli se na stadion Ferovac. U Hercegovačkoj zoni najveće uspjehe postižu između 1971. i 1975. godine kada se bore za ulazak u Drugu jugoslovensku ligu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Gradski stadion Tomislav". sportsport.ba. Pristupljeno 8. 8. 2017.[mrtav link]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]