HS2000

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
HS2000
SAXD .45 compact.png
Upotreba
U službi 1999 - do danas
Korisnici Hrvatska
Proizvodnja
Proizvođač HS Produkt
Opis oružja
Težina 693 gr
Dužina 180 mm
Dužina cijevi 102 mm
Visina 143 mm
Kalibar 9x19mm Parabellum
Domet 50 m
Spremnik municije 10, 12, 13, metaka

Pištolj HS 2000 (Hrvatski samokres 2000), poluatomatski pištolj koji se prodaje pod tim nazivom na domaćem tržištu i tržištima izvan SAD-a, dok se na američkom tržištu prodaje pod imenom Springfield Armory XD ("X-treme Duty"). Trenutačno se proizvodi više od 40 modela pištolja, od čega su tri modela osnovna, u tri kalibra. Svaki od njih se može naći u kratkoj, standardnoj ili dugoj verziji, s polimernim rukohvatom u nekoliko boja.

Opis[uredi | uredi izvor]

Godine 2000. u karlovačkoj tvrtki HS Produkt su u suradnji s institutima u Hrvatskoj i Fakultetom strojarstva i brodogradnje i savjetima iz Ministarstvo obrane Republike Hrvatske uspjeli proizvesti novi pištolj, koji je svojim konstrukcijskim rješenjima, malom težinom i velikom pouzdanošću pri rukovanju dobio priznanja vojske i policije. Svi dijelovi hrvatskog samokresa, osim njemačke cijevi se proizvode u Hrvatskoj.

Prvi ugovor je HS Produkt sklopio s američkom tvrtkom Intrac Arms Int. S obzirom da je HS 2000 od početka slovio kao izuzetno kvalitetan pištolj, koji podjednako odgovara i dešnjacima i ljevacima, nakon godinu dana ispitivanja HS Produkt je potpisao ugovor s jednom od najpoznatijih tvrtki za proizvodnju kratkog i dugog pješadijskog naoružanja Springfield Armory. Od tada se na američkom tržištu pojavljuje pod nazivom SA-XD, gdje kratica XD označava da se radi o pištolju za službene svrhe, koji može izdržati najekstremnije uvjete. Svoju kvalitetu potvrdio je i dobivanjem titule pištolja 2002. godine koja je dodijeljena po izboru specijaliziranih časopisa za oružje poput Handgunnera, Guns Magazinea, Guns & Ammo i proglašavanje najboljim pištoljem 2003. i 2006. godine od NRA (National Rifle Association).[1]

Korisnici[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]