HVO brigada Kralj Tvrtko

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Oznaka sarajevskog HVO-a

HVO brigada Kralj Tvrtko bila je jedinica Hrvatskog vijeća odbrane u Sarajevu tokom rata u BiH. Bila je jedna od brigada HVO-a u sklopu Armije BiH. Brigada je nazvana po srednjovjekovnom bosanskom kralju Tvrtku.

Historija[uredi | uredi izvor]

HVO u Sarajevu formiran je 29. maja 1992. godine. Jedinice sarajevskog HVO-a ustrojene su u brigadu 5. decembra 1992. godine. Komandant brigade bio je Ivan Vulić. Brigada je bila sastavljena uglavnom od sarajevskih Hrvata.

HVO Brigada Kralj Tvrtko imala je više od 5000 vojnika i dala je velik doprinos odbrani Sarajeva. Brigada je učestvovala u nekoliko bitaka: u Pofalićkoj bici, u bici za Otes, Hrasno brdo, Stup, Elektrotehničku školu i Dobrinju, a također je držala liniju u sklopu odbrane Sarajeva. 102 pripadnika brigade poginula su u odbrani Sarajeva.

Jedinice[uredi | uredi izvor]

  • 1. bojna Stjepan Tomašević (Stup-Ilidža)
  • 2. bojna HVO (Novi grad)
  • 3. bojna HVO Sarajevo
  • 4. bojna HVO (Centar-Stari grad).

Hrvatska brigada Kralj Tvrtko[uredi | uredi izvor]

Oznaka Hrvatske brigade Kralj Tvrtko

Krajem 1992. i početkom 1993. izbija bošnjačko-hrvatski sukob. U Sarajevu ne dolazi do sukoba između Hrvata i Bošnjaka, ali se sarajevski HVO prisilno ukida. Komanda I. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, u novembru 1993. godine, donosi odluku o ukidanju Štaba HVO-a Sarajevo i formiranju Hrvatske brigade Kralj Tvrtko, u sastavu tog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Hrvatska brigada Kralj Tvrtko nastavila je djelovati do kraja rata.