Hadrijanov zid

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lokacija Hadrijanova zida

Hadrijanov zid (lat.: Vallum Aelium) je bio odbrambeno utvrđenje tj. zid izgrađen u rimskoj Britaniji. Izgradnja zida je započela 122. godine za vrijeme vladavine cara Hadrijana. Osim svoje vojne uloge, kapije unutar zida su služile i kao carinske ispostave.[1] Značajan dio zida još uvijek postoji. Hadrijanov zid je najpopularnija turistička atrakcija u sjevernoj Engleskoj i dio je UNESCO-ove Svjetske baštine od 1987. godine.[2]

Dimenzije[uredi | uredi izvor]

Hadrijanov zid je bio dug 80 rimskih milja ili oko 117,5 km[3] dok je širina i visina zida zavisila od građevinskog materijala koji su bili dostupni u blizini građenja zida. Istočno od rijeke Irthing, zid je napravljen od kamena kvadratnog oblika i mjere su iznosile 3 metra širine i 5 do 6 metara visine. Zapadno od rijeke zid je napravljen od travnjaka širine 6 i 3,5 metara visine. Ovo ne uključuje jarak zida i utvrde. Centralni dijelovi zida su imali dimenzije osnove od 2,4 i 3 metra. Neki dijelovi ovog dijela zida su sačuvani.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.telegraph.co.uk/news/obituaries/9558984/Brian-Dobson.html
  2. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 22. 7. 2004. Pristupljeno 15. 11. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. ^ http://www.bbc.co.uk/history/ancient/romans/hadrian_gallery_01.shtml