Hafiz (pjesnik)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Šams ad-Din
Rođenje1315/1317.
Širaz, Mufaridska Perzija
Smrt1389/1390.
Širaz, Timuridsko Carstvo

Ḥāfeẓ (Šams al-Dīn Ḥāfiẓ Šīrazī, Šamsoddīn Moḥammad Šerazī, Šemsudin Muhamed Širazi ; perzijski: شمس‌الدین محمد حافظ شیرازی ; oko 1325–1389) perzijski je lirski pjesnik. Dok je još bio dječak umro mu je otac, pa su se njegova braća raštrkala po svijetu, a Hafiz je ostao s majkom u Širazu. Teško su živjeli, zato se on, čim je malo stasao, zaposlio u pekari kao pekarski pomoćnik, ali ga je ljubav prema stjecanju znanja odvela u jedan književni kružok. Mladost je proveo radeći i obrazujući se. Naučio je Kur'an napamet i ovladao sa četrnaest melodika učenja - mekama Kur'ana. Njegov nadimak i dolazi otuda što je doista bio hafiz Kur'ana.[1] Iznimnim pjesničkim darom stekao je naklonost mjesnih prinčeva te je neko vrijeme radio i kao dvorski pjesnik i učitelj, da bi, usljed spletki, pao u nemilost vladara i bio udaljen s dvora. Pisao je većinom gazele, koji se, zbog njegovog profinjenog stila, bujnog imaginiranja  i majstorskog poigravanja riječima, svrstavaju među najljepše  primjere ljubavne lirike u orijentalnim književnostima. Posebnu odliku njegove poezije čini njena višeznačnost, koja se mogla različito interpretirati: od mističko-metaforičkih do doslovno-realističkih. Njegova se sufijska razmišljanja isprepliću sa stihovima punim skepse, pesimizma i kritike licemjerja. Čini se da Hafizov pjesnički genij počiva u neraskidivoj povezanosti duhovnog i tjelesnog, svetog i profanog, u promišljanju svijeta i čovjekove egzistencije izvan strogo zacrtanih kategorija. Mauzolej mu je podignut u rodnom Širazu i mjesto je hodočašća brojnih poklonika njegove poezije.[2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Hafizova grobnica

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Hafez (2009). Divan. Prevod: Džaka, Bećir. Sarajevo: Naučnoistraživački institut "Ibn Sina". ISBN 978-9958-9572-4-6.
  2. ^ Budi biser, biser budi!. Priredio i preveo Ebtehaj Navaey. Zagreb: V.B.Z. 2009. str. 91. ISBN 978-953-304-168-1.CS1 održavanje: others (link)