Hafza bint Omer

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži

Hafza bint Omer (arapskiحفصة بنت عمر) je rođena 606. godine a umrla 665. godine je bila kćerka Omera ibn Hataba, drugog Halife i supruga Poslanika Islama Muhameda s.a.v.s., radi čega je imala nadimak "majka pravovjernih".

Kratka biografija[uredi | uredi izvor]

Prije braka sa Muhamedom s.a.v.s. bila je u braku sa Kunejs ibn Huzejfom sa koji je podlegao od rana u bici na Uhudu. Hafza je tada imala osamnaest godina. Prema hadisu, nakon što je njegova kćerka Hafza postala udovica, Omer ibn Hatab je ponudio ruku svoje kćerke Osmanu koji je rekao "razmislit ću". Nakon nekoliko dana je rekao Omeru "Mislim da sada nije moguće da se oženim", nakon toga Omer je ponudio brak sa svojom kćerkom Ebu Bekru, koji je samo šutio i tako odbio. Nakon što se naljutio na njih dvojicu (na znajući zašto ga odbijaju), otišao se požaliti Poslaniku s.a.v.s. koji mu je tada rekao "Tvoja kćerka će se udati za boljeg od Osmana a Osman će oženiti bolju od Hafze". Tada je Omer ponudio ruku svoje kćerke Poslaniku Muhamedu s.a.v.s. i shvatio zašto su Osman i Ebu Bekr odbili ruku njegove kćerke. Osman je poslije oženio kćerku Poslanika s.a.v.s.[1]

Muhamed s.a.v.s. ju je oženio nakon bitke na Bedru i Hafza je tada imala oko 20 godina a Muhamed s.a.v.s. oko 56. Sa ovom ženidbom, Muhamed je pojačao svoju vezu sa Omerom ibn Hatabom koji je tada mu postao punac (tast).

Hafiza[uredi | uredi izvor]

Prenosi se da je Hafza bint Omer bila i "Hafiz" Kur'ana (znala je Kur'an napamet). Kopija Kur'ana koju je na papir, u obliku knjige zapisao Zejd ibn Sabit po instrukcijama Halife Ebu Bekra, data je Hafzi bint Omer na čuvanje.

"Preselila je na Ahiret" (muslimanski termin za smrt osobe) 665. godine.

"Džennetul Baki" (Rajski Vrt), Mezarje u Medini u kome je pokopana "Majka pravovjernih" HafzaTakođer pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Sahih Buhari Tom 7.Poglavlje 62, Hadis broj 55