Hajduk-kula na Kručevića Brdu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Hajduk kula na Kručevića Brdu je stambeno-fortifikacijski objekat iz osmanlijskog perioda u Čitluku, Bosna i Hercegovina.

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Selo Kručevići je locirano na rijeci Neretvi na putu između Žitomislića na sjeveru i Čapljine na jugu. Hajduk – kula se nalazi 470 metara vazdušne linije sjeverno od zapadne obale rijeke Neretve i 8 kilometara jugoistočno od gradskog područja Čitluka.

Historija[uredi | uredi izvor]

U selu postoje dvije kule - jedna se nalazi u ravničarskom dijelu uz Neretvu (Ramića-kula), dok se druga nalazi na brdskom području koje je bilo vlasništvo porodice Hajduk i zato je lokalno stanovništvo naziva Hajduk-kula. Kula je u kasnijim vremenima postala vlasništvom porodice Duraković. Nisu sačuvani podaci o vremenu gradnje. Po karakteristikama gradnje (debljina zidova, pravougaoni oblik i prizemni položaj ulaznih vrata, izvorno nemalterisani zidovi) moguće je pretpostaviti da je nastala u prvom periodu gradnji kula u Bosni i Hercegovini, odnosno krajem 16. ili tokom 17. vijeka.

Selo Kručevići spominje se u sultanovom fermanu iz 1632. godine, kojim ih oslobađa dijela poreza.

Opis[uredi | uredi izvor]

Predstavlja kulu iz osmanskog perioda sa očuvanim vanjskim zidovima, suterenskom tavanicom i specifičnim oblikom ulaznog otvora. Spada u kule približno kvadratne osnove građene u kamenu sa drvenim hatulama i niskim pravougaonim ulaznim vratima pri tlu. Tlocrtne dimenzije iznose 5,00m x 5,85m, a spratnost suteren + visoko prizemlje + sprat. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine [1]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Hamdija Kreševljaković, Naše starine godišnjak Zavoda za zaštitu spomenika kulture Bosne i Hercegovine, broj II, Sarajevo, 1954. godine -KULE I ODŽACI U BOSNI I HERCEGOVINI

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Hajduk kula". kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 7. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]