Hajrudin Mešić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Hajrudin Mešić
Rođenje (1959-01-01) 1. januar 1959.
Ugljevik, FNRJ
Smrt 30. oktobar 1992(1992-10-30) (33 god.)
Nezuk, Republika Bosna i Hercegovina
Nacionalnost Bošnjak
Pripadnost Bosna i Hercegovina Republika Bosna i Hercegovina
Ratovi Rat u BiH 1992–95.
Vojska Armija RBiH
Zapovijedao 255. slavna brdska brigada "Hajrudin Mešić"
Nagrade Zlatni ljiljan
Orden heroja oslobodilačkog rata

Hajrudin Mešić zvani Hajro (1. januar 195930. oktobar 1992) bio je bosanskohercegovački borac i pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Hajrudin Mešić je rođen na novu godinu 1959. u selu Srednja Trnova, općina Ugljevik. U porodici Mešić, pored oca Mehe i majke Zejfe, Hajrudin je imao još brata i dvije sestre. Osmogodišnju školu završio je u Srednjoj i Donjoj Trnovi. Po završetku osnovne škole pohađao je i završio podoficirsku školu JNA u Sarajevu. Tokom službe u JNA, vanredno je završio vojnu akademiju JNA u Beogradu i dobio čin kapetana. Rat na prostoru bivše Jugoslavije ga je zatekao u činu kapetana, na službi JNA u Karlovcu u Hrvatskoj. JNA i Hrvatsku sa porodicom napušta 1991. godine i vraća se u Ugljevik, gdje ga imenuju za komandira stanice milicije u Ugljeviku. Na području Teočaka sa manjom grupom organizuje patriotske snage. Početkom rata, s obzirom da je obnašao funkciju komandira Stanice milicije u Ugljeviku i nije prihvatio lojalnost novouspostavljenoj općinskoj srpskoj vlasti, otišao je iz tog kraja. Sa grupom istomišljenika preselio se u Teočak gdje postaje komandant Teritorijalne odbrane Teočaka. 16. septembra 1992. godine formiranjem 1. teočanske, kasnije 255. slavne brdske brigade, postaje njen komandant. Poginuo je 30. oktobra 1992. godine u selu Nezuk, pri pokušaju probijanja koridora prema opkoljenoj Kamenici. Poslije ovoga 1. teočanska brigada dobija naziv bridaga Hajrudin Mešić. Iza kapetana Mešića ostali su supruga Radenka, kćerka Lejla i sin Zlatko.

Odlikovanja[uredi | uredi izvor]

Dobitnik je najviših ratnih odlikovanja: Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka. Pored toga, posthumno je unaprijeđen u čin brigadnog generala i odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]