Hajrudin Varešanović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hajrudin Varešanović
Rođenje (1961-01-16) 16. januar 1961 (63 godine)

Hajrudin Varešanović, poznatiji kao Hari Varešanović (rođen 16. januara 1961), jedan je od najznačajnijih bosanskohercegovačkih kantautora i pjevač sarajevske pop grupe Hari Mata Hari.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Estradnu karijeru započeo je krajem 1970-ih u sarajevskoj grupi Ambasadori, da bi je nastavio u grupi "Zov". Kao frontmen grupe postiže veliki uspjeh pjesmom "Golubica", u kojoj objedinjuje elemente popa i rocka sa elementima tradicionalnog bosanskog folklora.

Hari Mata Hari[uredi | uredi izvor]

Sredinom 1980-ih njegova nova grupa Hari Mata Hari počinje pohod na jugoslavenske top ljestvice, što im uspjeva zahvaljujući prije svega romantičnim ljubavnim baladama kao: "Ja te volim najviše na svijetu", "Strah me da te volim", "Javi se", a u dijelu svojih hitova koristi i lokalni kolorit i elemente sredine iz koje potiče, a koje uspješno kombinira sa tekstovima svoga dugogodišnjeg saradnika Fahrudina Pecikoze ("Prsten i zlatni lanac", "Sjeti se ljeta"). Milionske tiraže ploča, svejugoslavenska popularnost i nadasve kvalitetan muzički proizvod obilježile su vrijeme kasnih 1980-ih i ranih 1990-ih godina, kad je grupa "Hari Mata Hari" slovila za apsolutni vrh domaće zabavne i pop muzike.

Eurosong[uredi | uredi izvor]

Hajrudin Hari Varešanović je zajedno sa grupom "Hari Mata Hari" četiri puta nastupao na nacionalnim izborima za Pjesmu Eurovizije. Prvi put se pojavio na jugoslavenskom izboru 1986. godine u Prištini sa pjesmom "U tvojoj kosi", s kojom zauzima peto mjesto, a godinu dana kasnije, 1987. na izboru u Beogradu njegova "Nebeska kraljica" zauzima 14. mjesto. Historija nastupa na bosanskim natjecanjima započinje 1999. godine na prvom svebosanskom izboru u Sarajevu, koji je održan u sklopu festivala Vaš šlager sezone, gdje i pobjeđuje u jakoj konkurenciji između Dine Merlina, Vajte, grupa "Plavi orkestar" i "7Up". No kako je njegova pjesma "Starac i more" već bila objavljena u Finskoj ne odlazi na Euroviziju u Jerusalem. Godine 2006, Hajrudin Hari Varešanović, izravni kandidat i predstavnik Bosne i Hercegovine na Eurosongu u Atini, sa pjesmom "Lejla" izborio je treće mjesto. "Lejla" je ljubavna balada sa karakterističnim elementima bosanske sevdalinke, u kojoj u potpunosti do izražaja dolaze Harijeve glasovne sposobnosti. Autor pjesme je Željko Joksimović.

Hajrudin Hari Varešanović živi i radi u Sarajevu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]