Halim Malkoč

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.

Halim Malkoč (1917 - 7. mart 1947) je bio bošnjački imam i SS Obersturmführer u Waffen SS Handžar divizija, poznat je po tome što je doprinio u suzbijanju pobune u mjestu Villefrancheu-de-Rouergue iz 1943 i smatra se za jedinog muslimana nagrađenog Njemačkim željeznim križom za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Malkoč je bio mladi imam u Bosni kada je izbio rat. On je " bio aktivni oficir u Jugoslavenskoj vojsci i bio je veoma obdaren vojskovođa."(1) Godine 1943 se pridružio novonastaloj Waffen-SS Handžar divizija, i bio je prvobitno imenovan za imama u "SS - Gebirgs-Pioneer Bataillion 13 ". U srpnju je on i nekoliko drugih bosanskih ulema poslano u Dresden na tri sedmice " Imamskog tečaja" u organizaciji SS Obergruppenführer Gottlob Berger i počasnog oficira SS Hadži Mohammed Amin al-Husseini , Veliki muftija Jerusalem. Nastava uključuje lekcije o "Der Waffen-SS: njegova organizacija i rangovi" i njemački jezik nastavom. Tu su i izleti u Berlin Opera i Babelsberg dvorac, Potsdam i Nicholaisee.

Tokom obuke u Francuskoj komunistički "agenti provocateurs" u Odjelu priređen jedan buna 17. septembra i pogubili nekoliko njemački oficiri. Malkoč i njemački Dr. Schweiger brzo preuzeo kontrolu nad situacijom, i Malkoč igrao osovinski ulogu u persuading u muškaraca i razoružati.

"Da biste dovršili taj zadatak liječnika tražio pomoć Imam Malkoč, koji se pokazao prilično korisna, zahtevajući potpunu poslušnost od trupa." [2]

U priznavanje njegove usluge bio je nagrađen Željezni križ, drugi u razredu, u oktobru 1943. Godinu dana kasnije je imenovan Imam za cijeli odjel, kada je prvi određena, Imam Abdulah Muhasilović, napuštena dana 21. oktobra 1944.

Nakon rata komunističke vlasti u Jugoslaviji imao Imam Halim Malkoč obješen u Bihaću 7. marta 1947.

Plakat NDH za regrutovanje u Handžar diviziju

References[uredi | uredi izvor]

(1) George Lepre, "Himmler's Bosnian Division; The Handschar Division 1943-1945" (1997), page.72.

(2) George Lepre, "Himmler's Bosnian Division; The Handschar Division 1943-1945" (1997), page.94.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Lepre, George. Himmler's Bosnian Division: The Waffen-SS Handschar Division 1943-1945. Atlgen, PA: Schiffer Military History, 1997 ISBN 0-7643-0134-9
  • Munoz, Antonio J., editor.The East Came West: Muslim, Hindu and Buddhist Volunteers in the German Armed Forces. (chapters 2 and 13) Bayside, NY: Axis Europa, 2001 ISBN 1-891227-39-4
  • Redzic, Enver, “Muslimansko Autonomastvo I 13. SS Divizija". Sarajevo: Svjetlost, 1987.