Halkopirit

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Halkopirit je mineral hemijskog sastava CuFeS2. Kristali su rijetki; dolazi u masivnim i bubrežastim agregatima, svjež je bronzanožute boje, javlja se u srednjetemperaturnim do visokotemperaturnim hidrotermalnim ležištima zajedno s drugim sulfidima. Sa svojom zlatnom bojom vrlo je sličan piritu, ali je žući i ima tetragonske, a ne kubne kristale. Na njemu su izrazito lijepe i svjetlucave boje starozlatnog pirita. Zbog oksidacije vrlo često mijenja svoje boje. Da bi se zaštitio umotava se u papir. Ovaj sulfid bakra i željeza je najvažnija bakrena ruda. Halkopirit se često naziva „žutim bakrom“ zbog njegove žute boje i visokog sadržaja bakra.

Prirodni halkopirit ne tvori čvrste rastvore s bilo kojim drugim mineralima sulfida. Bakar se može u ograničenom obimu zamijeniti cinkom , iako je halkopirit iste kristalne strukture kao i sfalerit. Međutim, sfalerit je često kontaminiran tragovima drugih elemenata, kao što su kobalt , nikl , mangan , cink i kositar koji zamjenjuju bakar i gvožđe te selen , željezo i arsen , koji zamjenjuju sumporom . Takođe se pojavljuju tragovi srebra , zlata , platine , paladija , olova , vanadijuma , hroma , indija , aluminija i antimona.

Halkopirit je prisutan u različitim rudama zbog različitih procesa stvaranja rude. Prisutan je u vulkanogenim masivnim sulfidima rudnih bazena i sedimentno-eksumulativnim taložnim bazama, gde je nastao taloženjem bakra tokom hidrotermalne cirkulacije. U ovom je okruženju koncentriran protok tečnosti. Bazeni porfirne rude bakra se talože koncentriranjem bakra u granitnim bazenima tokom porasta i kristalizacije magme. U ovom je okruženju hakopirit nastao koncentracijom magme. Halkopirit je prateći mineral u komatiitskim ležištima nikla rude kambodžanskog tipa, u kojima se formira iz nekompatibilnih taloga sulfida u ultramafikatnim lavama zasićenim sumporom. U tom je okruženju nastao halkopirit odvajanjem tečnih sulfida od nekompatibilnih tečnih silikata.

Halkopirit je najvažnija bakrena ruda . Javlja se u različitim vrstama ruda, od masivnih gomila u Timminsu, Ontario, do nepravilnih vena i sočiva u granitnim i dioritnim upadima u porfirnim hrpama na Kordilji i u Andama . Takođe je prisutan na ogromnim fondovima Olimpijskih brana Cu-Au-U na jugu Australije . Piritni grozdovi se takođe ponekad javljaju u gomilama uglja i izoliranim slojevima u karbonatnim sedimentnim stijenama.