Haloarchaea

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Halomebacteria)
Haloarchaea
Raspon fosila: ArhaikSadašnjost
Haloferax, paleomorfna archaea
Haloferax, paleomorfna archaea
Sistematika
KoljenoEuryarchaeota
RazredHaloarchaea DasSarma et DasSarma 2008
Halobacteria Grant et al. 2002
Halomebacteria Cavalier-Smith 1986
Redovi i porodice
Halofilni jednoćelijski organizmi daju boje ovom baznu za isparavanje.
Zavisno od razine saliniteta, dominiraju različite vrste (među njima i halobakterije), što uvjetuje različite boje.

Haloarchaea ili ranije Halobacteria ili Halomebacteria je razred organizama se nalazi u vodi koja je zasićene ili gotovo zasićena solju.[1] Nazivaju ih još i halofili, mada se ovaj naziv odnosi i na druge organizme koji žive u medijima sa velikom koncentracijom soli. Svojim pigmentom stvaraju crvene površine bakteriorodopsina. Koriste ovaj pigment za apsorpciju svjetlosti, koja će biti izvor energije za stvaranje adenozin-trifosfata. Ovaj postupak nije povezan sa drugim oblicima fotosinteze. Oni nisu u mogućnosti ostvarivati dobijati ugljik iz ugljik-dioksida.

Halobakterije imaju plinske vezikule da lebde, pa su to aerobne. Pod anaerobnim uslovima, inducira da sintezom membrane i plinskih vezikula pluta u vodenom okruženju. Flotacija se povećava sa dostupnošću svetlosti bombardiranjem elektrona i oksidativnom fotofosforilacijom.

Halobakterije mogu preživjeti u zaslanjenom okruženju, budući da osim fotosinteze imaju zaseban put stvaranja energije. Neki dijelovi njihove ćelijske membrane obojeni su [ljubičasto]. Ovi dijelovi potiču fotosintetske reakcije s pigmentom bakteriorodopsin umjesto hlorofila. To im omogućava da stvore gradijent protona kroz ćelijsku membranu koja omogućava stvaranje ATP za sopstvenu upotrebu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Priya DasSarma and Shiladitya DasSarma 2008. On the origin of prokaryotic "species": the taxonomy of halophilic Archaea Saline Systems 2008, 4:5 doi:10.1186/1746-1448-4-5

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]