Hamadrijade

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hamadrijade
GrupeNimfa
PodgrupeDrijade
MitologijaGrčka mitologija

Hamadrijade (starogrčki: αμαδρυάδα) je grčko mitološko biće koje živi na drveću. To je posebna vrsta drijade koja je, pak, posebna vrsta nimfe.

Mitologija[uredi | uredi izvor]

Hamadrijade se rađaju vezane za određeno drvo.[1] Neki smatraju da je Hamadrijada samo drvo, pri čemu je normalna drijada jednostavno unutrašnji entitet ili duh drveta. Ako bi drvo umrlo, umrla bi i Hamadrijada povezana s njim. Iz tog razloga, i Drijade i bogovi bi kažnjavali smrtnike koji naude drveću.

Osam Hamadrijada su kćeri Oksila i Hamadrije:

Druge Hamarijade:

Naučna imena[uredi | uredi izvor]

Majka, Hamadrija, ovjekovječena je u tri naučna imena, od kojih su dva još uvijek važeća: generičko ime leptira krekera, specifično ime najsjevernijeg majmuna u Maloj Aziji, hamadryas pavijan i originalno (ali više ne vrijedi ) naziv roda kraljevske kobre (izvorno Hamadryas hannah, sada Ophiophagus hannah). Leptir kreker je više arborealni od većine leptira, jer se obično kamuflira na drveću. Hrani se sokom, truhlim voćem i balegom. Hamadrias pavijan je jedan od najmanje arborealnih majmuna, ali je bio najčešći majmun u helenskim zemljama. Kraljevska kobra se ponekad smatra arborealnom ili polu-arborealnom, a naziva se i zajedničkim imenom "hamadryad", posebno u starijoj literaturi.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ John Bell (1790). Bell's New Pantheon; Or, Historical Dictionary of the Gods, Demi-gods, Heroes, and Fabulous Personages of Antiquity: Also, of the Images and Idols Adored in the Pagan World; Together with Their Temples, Priests, Altars, Oracles, Fasts, Festivals, Games ... J. Bell. str. 366–7.