Hammerheart

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hammerheart
Studijski album Bathoryja
Objavljen16. 4. 1990.[1]
Snimljenjuni–august 1989.
StudioHeavenshore Studio (Stockholm, Švedska)[1]
ŽanrViking metal
Trajanje55:46
IzdavačNoise
Producent(i)Quorthon, Boss
Hronologija albuma Bathoryja
Blood Fire Death
(1988)
Hammerheart
(1990)
Twilight of the Gods
(1991)

Hammerheart je peti studijski album švedskog ekstremnog metal benda Bathory. Album je 16. aprila 1990. objavila diskografska kuća Noise Records. Album nastavlja tranziciju prethodnog albuma Blood Fire Death iz black metala u ono što će poslije postati poznato kao viking metal te se smatra kamenom temeljcem žanra.

Snimanje[uredi | uredi izvor]

Bathory je u junu 1989. otišao u studio Heavenshore kako bi snimio svoj peti album. Netom prije početka snimanja groupa je unajmila posebnu opremu za muzičke efekte, no na kraju se njom gotovo uopšte nije koristila.[2] Snimanje albuma bilo je otežano zbog tadašnje ljetne sparine; članovi grupe morali su konstantno držati otvorenima vrata garaže koja je služila kao studio kako ne bi pali u nesvijest zbog vrućine i manjka kisika.[2]

Za pjesmu "One Rode to Asa Bay" grupa je snimila i muzički spot.[1]

Muzički stil i tekstovi[uredi | uredi izvor]

Čisti vokali, kojim se Quorthon prvi put poslužio na prethodnom albumu Blood Fire Death, uvelike su prisutni na Hammerheartu. Grupa je napustila i brzi thrash metal stil prethodnih albuma te pjesme u prosjeku traju preko pet minuta. Fierce s veb-časopisa vampster izjavio je da album sadrži "savršenu popratnu muziku" za "priče iz davnih vremena"; usto je komentirao da je muzika "spor, bombastičan i epski križanac doom i black metala kojeg popraćuje izazovna i uzbudljiva atmosfera".[3] Uprkos tome što su na albumu prisutne i akustične muzičke dionice, norveški muzičar Fenriz iz grupe Darkthrone komentirao je kako album "nema nikakve veze s folk metalom".[4] Tokom snimanja albuma, Quorthon je uglavnom slušao opere Richarda Wagnera te je navedeni kompozitor bio jedan od njegovih glavnih muzičkih uzora uopšteno.[5]

Za razliku od prethodnog albuma Blood Fire Death, u tekstovima pjesama na Hammerheartu nisu prisutne sotonističke aluzije, već teme vezane uz paganizam.

Omot albuma[uredi | uredi izvor]

The Funeral of a Viking, 1893.

Omot albuma dizajnirali su Quorthon i Julia Schechner te je naslovnica bila preuzeta sa slike Sira Franka Dickseea pod imenom "The Funeral of a Viking" koja prikazuje vikinšku sahranu tokom koje se spaljivao brod na kojem se preminula osoba nalazila. Fotografiju na vinilnoj verziji albuma potpisuju Jörn Böhmer Olsen i Ralf Sörensen. Na stražnjoj strani albuma nalazi se slika sunčevog krsta, što je prouzročilo kontroverze.[6]

Spisak pjesama[uredi | uredi izvor]

Sve pjesme napisao/la i komponovao/la Quorthon

Br. Naziv Trajanje
1. "Shores in Flames"   11:07
2. "Valhalla"   9:33
3. "Baptised in Fire and Ice"   7:57
4. "Father to Son"   6:28
5. "Song to Hall Up High"   2:30
6. "Home of Once Brave"   6:43
7. "One Rode to Asa Bay"   10:23
8. "Outro"   0:52
Ukupno trajanje:
55:46

Remasterirano izdanje albuma iz 2003. spaja petu i šestu pjesmu u jednu.

Recenzije[uredi | uredi izvor]

Eduardo Rivadavia, muzički kritičar sa sajta AllMusic, dodijelio je albumu četiri od pet zvjezdica te je izjavio kako je Hammerheart "nekvalificirani trijumf [ovog] pionirskog švedskog benda", ali također je komentirao kako su Quorthonove vokalne sposobnosti trebale manju doradu.[7] Rivadavia je usto povezao Quorthonov protuhrišćanski svjetonazor sa zločinima black metal scene koje je opisao "zločinima iz mržnje".[7] Fierce s veb-časopisa vampster napisao je kako niti jedan drugi bend "nije uspio dostići jedinstvenu vikinšku atmosferu Bathoryjevog Hammerhearta" te da niti jedan album nije kompetentniji za titulu viking metala. Komentirao je i da činjenice da je produkcija albuma loša te da "Quorthon jednostavno nije [...] dobar pjevač" "jednostavno ne igraju nikakvu ulogu na ovom albumu. 'Hammerheart' prenosi osjećaje, 'Hammerheart' pruža bezvremensku muziku i 'Hammerheart' je u vlastitoj klasi [...]. To je savršen album".

Fenriz iz grupe Darkthrone izjavio je da je novi Bathoryjev stil iskazan na albumu "izrazito originalan":

Ono što je Quorthon uradio s Bathoryjem između 1989. i 1991. nema veze s folk metalom, marširao je protiv svega kada je objavio Hammerheart i Twilight of the Gods. Cijela je scena svirala sve brže i brže, koristeći hi-fi zvuk sve češće i češće, ali on je stvorio veliki viking metal i to potpuno sam samcat.

– Fenriz[4]

Osoblje[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c Bathory - Hammerheart na metal-archives.com. Pristupljeno 21. 4. 2016.
  2. ^ a b "Bathory - Bathory". Arhivirano s originala, 11. 3. 2010. Pristupljeno 22. 1. 2010.
  3. ^ Fierce (10. 7. 2001). "BATHORY: Hammerheart. Hell of Fame". Pristupljeno 22. 2. 2010.
  4. ^ a b dirk-bengt (27. 11. 2008). "Darkthrone - Interview mit dem Metal-Missionar, Drummer und Nicht-Musiker Fenriz". Pristupljeno 22. 2. 2010.
  5. ^ Luxi Lahtinen (2001). "BATHORY - An Epic Interview With Quorthon". Pristupljeno 22. 2. 2010.
  6. ^ Roberto Martinelli. "Interview with BATHORY :: Maelstrom :: Issue No 12". Arhivirano s originala 23. 6. 2004. Pristupljeno 15. 12. 2016.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  7. ^ a b Bathory - Hammerheart na AllMusicu. Pristupljeno 21. 4. 2016.