Handei-Macetijeva mišjakinjica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Handei-Macetijeva mišjakinjica
Minuartia handeii
Status zaštite: Ugroženi
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaMagnoliophyta
PorodicaCaryophyllaceae
RodMinuartia
VrstaMinuartia handeii
Mattf. 1923.

Handei-Macetijeva mišjakinjica ili Handei-Mazzetijeva crvinka (lat. Minuartia handeii Mattf.) je višegodišnja biljka iz porodice Caryophyllaceae (karanfili). Stenoendem je Ćvrsnice, Bosna i Hercegovina.[1]

Opis[uredi | uredi izvor]

Ova mišjakinjica je visegodišnja polegla biljka u rahlom busenju, dužine do oko 15(-20) cm. Stabljike su joj obrasle gustim listovima, koji mogu biti polegli ili stojeći. Naspramni su i sjedeci, sa rukavcem, trobridni do poluobli. Pri dnu su nešto zatupljeni, sa blago hrapavim i malo trepavicavim rubovima.

Cvjeta u junu i julu. Cvjetovi pojedinačni, sa velikom, valjkastom čašicom, koja je pri osnovi kao srezana. Duga je 4-4,5 mm, gola ili pri osnovi blago maljava. Latice čašice su linearno-duguljaste, duge oko 4-4,5 mm, a široke oko 1,8–2 mm. Na vrhu su zaobljene. U krunici, latice su du­guljaste, u osnovi klinaste, duge do oko 5 mm, a široke oko 1,8–2 mm. Nadvišavaju čašične listiće (lapove). U cvijetu je 10 prašnika, a tučak ima 2-3 vrata (iznimno više).

Plod je tobolac, valjkasto do jajasto konusan, dug oko 4-4,5 mm, promjera 1,8–2 mm, sa 3(4) zaklopca. Sjemenke su kuglasto-bubrezaste, širine 1,2-1,5 mm i oko 1-1,2 mm visoke.

Ekologija i rasprostranjenje[uredi | uredi izvor]

Minuartia handeii je karakteristična vrsta endemske biljne zajednice, koja je opisana na jedinom staništu ove vrste, na masivu Čvrsnice, na nadmorskoj visini izmedu 2.015 i 2.105 m, na pozicijama koje su izložene prema jugozapadu, blago nagnutih površina. Ovo stanište je izlozeno jakim vjetrovima. Locus classicus: Bosna i Hercegovina - Čvrsnica, V. Vilinac, oko 2.000-2.050 m n/v, H. Handei-Mazzetti, 1909. (Mattfeld, J. 1923).

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Šilić Č. (1990): Endemične biljke, 3. izdanje. Svjetlost, Sarajevo, ISBN 86-01-02557-9.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]