Handle System

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Handle System je vlasnički registar Korporacije za nacionalne istraživačke inicijative koji dodjeljuje trajne identifikatore ili ručice resursima informacija i rješava "te ručice u informacijama koje su potrebne za lociranje, pristupanje i na drugi način korištenje resursa".[1]

Kao i ručke koje se koriste drugdje u računarstvu, ručke sistema rukovanja su neprozirne i ne kodiraju nikakve informacije o temeljnom resursu, vezane samo za metapodatke o resursu. Shodno tome, ručice se ne čine nevažećim promjenama metapodataka.

Sistem je razvio Bob Kahn iz Korporacije za nacionalne istraživačke inicijative (CNRI). Originalni rad je finansirala Agencija za napredne odbrambene istraživačke projekte (DARPA) između 1992. i 1996., kao dio šireg okvira za usluge distribuiranih digitalnih objekata [2] pa je stoga bila istovremena s ranom implementacijom World Wide Weba, sa slične ciljeve.

Bilo koja ručica može se izraziti kao jedinstveni lokator resursa (URL) upotrebom generičkog HTTP proxy servera,:[3]

Neki sistemi zasnovani na ručicama nude HTTP proxy server koji je namijenjen za upotrebu sa njihovim vlastitim sistemom, kao što je:

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "RFC 3650: Handle System Overview".
  2. ^ "Kahn/Wilensky Architecture". CNRI. 13. 5. 1995. Pristupljeno 13. 3. 2013.
  3. ^ "HDL.NET Services: Proxy Server System". Handle.net. Pristupljeno 13. 3. 2013.