Hans-Adam II, knez Lihtenštajna

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ivan-Adam II
Knez Lihtenštajna
Vladavina13. novembar 1989 - danas
PrethodnikFranjo Josip II
PrestolonasljednikAlois
SupružnikMarie Aglaë Kinsky von Wchinitz und Tettau
DjecaAlois
Maximilian
Constantin
Tatjana
DinastijaLihtenštajn
OtacFranjo Josip II, knez Lihtenštajna
MajkaGeorgina von Wilczek
Rođenje14. februar 1945.
Zürich.

Hans-Adam II (punim imenom Johannes Adam Ferdinand Alois Josef Maria Marko d'Aviano Pius; rođen 14. februara 1945. godine) je trenutni vladajući knez Lihtenštajna. Oslovljavan je sa Njegova Svijetla Visost, a njegovo slavenizirano ime bi bilo Ivan-Adam Drugi.

Rođen je u Zürichu kao sin kneza Franje Josipa II i Georgine von Wilczek. Odrastao je u zamku Vaduz uz troje braće i sestara, a obrazovan je u Beču. Maternji jezik mu je njemački, ali tokom obrazovanja naučio je engleski, te francuski jezik.

Dana 30. jula 1967. godine oženio je svoju rodicu, groficu Marie Kinsky von Wchinitz und Tettau, s kojom ima četvero djece. Njihova djeca su:

  1. Knez-nasljednik Alois
  2. Princ Maximilian
  3. Princ Constantin
  4. Princeza Tatjana

Godine 1984. knez Franjo Josip II mu je počeo prenositi svoje ovlasti povjeravati upravu nad kneževinom. Dana 13. novembra 1989. godine, po očevoj smrti, postao je monarh Lihtenštajna. Nakon referenduma iz 2003. godine knez Hans-Adam II postao je najovlašteniji evropski monarh nakon pape Benedikta XVI.

Dana 15. augusta 2004. godine knez Hans-Adam II počeo je prepuštati svoje dužnosti prijestolonasljedniku, princu Aloisu, kako bi ga pripremao za ulogu monarha. Knez Hans-Adam II je ipak ostao de jure šef države.

Prinčevo lično vlasništvo procjenjuje se na više od dvije milijarde funti, u što uglavnom spada njegova kolekcija umjetnina. U decembru 2006. godine objavljeno je da je knez jedan od najbogatijih šefova države na svijetu. Njegova zvanična titula je: vladajući knez Lihtenštajna, vojvoda Opave i Krnova, grof Rietberga, suveren kuće Lihtenštajn.


Vladarske titule
Prethodnik:
Franjo Josip II
Knez Lihtenštajna
1989-
Nasljednik:
/


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]