Hans Hinselmann

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hans Hinselmann
Rođenje (1884-Nedostaje parametar 1=mjesec!-00) . Nedostaje parametar 1=mjesec! 1884.
Neumünster, Njemačka
Smrt 1959(1959-00-00) (74–75 god.)
Hamburg, Njemačka

Hans Hinselmann (1884 - 1959) je bio njemački ginekolog, poznat po razvoju kolposkopije, prve poznate naučne metode za rano otkrivanje raka maternice. Još dok je bio glavni ljekar bonnske klinike, važio je za eksperta u oblasti izučavanja eklampzije, zatrovanja trudnoće. Čak i danas se na njegovim proučavanjima zasnivaju mnoge metode liječenja u ginekologiji. U pismima svom asistentu Martiusu, opisivao je ideju o majčinskom kartonu (njem. Mutterpass), što je i uvedeno u njemački zdravstveni sistem 1961. godine. Hinselmann je bio i glavni ljekar klinike za žene u Hamburgu i direktor ženske poliklinike Altona. Također je bio i medicinski savjetnik Evite Peron.