Hapi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dva Hapija sa biljkama

Hapi (Hep, Hap, Hapy) je bog Nila i plodnosti u egipatskoj mitologiji. Za seljake je bio važniji od Raa. Drugi bog koji se zove Hapi je Horusov sin.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Hapi je isprva bilo preddinastijsko ime za Nil, a poslije se počelo upotrebljavati kao ime boga Nila. Poslije su Egipćani zvali Nil iterw, "rijeka". Ime Nil dolazi od egipatske riječi nwy ("voda"), koju su Grci izgovarali Neilos.

Opis, uloga i kult[uredi | uredi izvor]

Hapi prinosi svete darove egipatskog obilja

Hapi se prikazuje kao zeleni ili plavi čovjek s bradom i štapom, a na glavi ima papirus ili lotos. On je bog hermafrodit, sa ženskim grudima koje simboliziraju plodnost. Često se prikazuju dva Hapija – jedan za Gornji, drugi za Donji Egipat. Hapi upravlja Nilom. Egipćani nisu znali zašto dolazi do poplava. Vjerovali su da bogovi Hnum, Satis i Anuket (ponekad i Heket) određuju količinu vode. Hapi je poštovan kao "Gospodar ptica i riba iz močvare" te je smatran njihovim ocem. Za Nil se vjerovalo da teče iz okeana Nuna, a Hapi je preuzeo neke Nunove karakteristike. U Tekstovima piramida je Hapi spomenut i kao bog koji može biti zao, te stvoriti previsoku poplavu. Egipćani su dolazak poplave znali po pojavljivanju plave zvijezde Sirius, koju personificira Sopdet, božica-zvijezda. Hapi je štovan da bi donio poplavu koja ne smije biti ni previsoka ni preniska. Ako bi poplava bila previsoka, polja bi bila natopljena, ali bi bile uništene kuće uz obale. Ako bi bila preniska, to se smatralo još većom katastrofom. Hapija se štovalo bacanjem hrane u Nil. On "livade tjera na smijeh kad su riječne obale poplavljene". U Gornjem Egiptu je njegova žena božica Nekhebet, a u Donjem Wadjet. Hapi nije imao hramove, ali se štovao u hramovima drugih bogova. Faraon Ehnaton, Nefertitin muž, koji je bio monoteist te atonist, smatrao je Hapija sinom svoga boga Atona, te je u Hapijevu čast spjevao pjesmu, iako zapravo hvali sebe u njoj.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Joann Fletcher, Drevni Egipat
  • Hapi, God of the Nile, Fertility, the North and South...