Hapkido

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Hapkido (odnosno hap ki do, hapgido, hap = harmonija (tela i duha)/ki = snaga, energija/do = put) je korejanska vještina samoodbrane, koja u mnogome liči na aikido. Glavni tehnički dijelovi su preuzeti iz Daitō-ryū Aiki-jūjutsu. Dalje se upotrebljavaju elementi iz taekvondo i dangsudo. Hapkido radi prvostepeno u cirkularnom sistemu. Bacanje, poluge, udarci i defanzivne odbrane izvode se iz okretanja u krugu. Osnovna tehnika u hapkidou jeste odbrana od udarca. Jedan od glavnih principa jeste princip kruga - napade ne blokirati, nego ih uz pomoć pokreta u obliku kruga vratiti ka izvoru.

Hapkido je koncipiran od Čoi Iong Sula, koji je bio učenik Takeda Sokaku, čiji je učenik bio isto osnivač aikidoa Morihei Uešiba. Nakon što se vratio za Koreju Sul je nazvao svoju borilačku vještinu javara, da bi je kasnije više puta mijenjao (ju sul (meka umjetnost), ju kvon sul (meka umjetnost pesnice), hapki ju kvon sul (u harmoniji sa ki - meka umjetnost pesnice) itd.). Njegovi učenici su nastavili sa tradicijom svog učitelja i svoje stilove nazivali hapkido, kuksulvon, hvarang do itd. Izraz hapkido koristi prvi put Ji Han-je u kasnijim 1960ima.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]