Harald V, kralj Norveške

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Harald V
Kralj Norveške
Vladavinaod 17. januara 1991.
PrethodnikOlaf V
PrestolonasljednikHaakon
SupružnikSonja Haraldsen
DjecaMärtha Louise od Norveške
Haakon, krunski princ od Norveške
DinastijaSchleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
OtacOlaf V, kralj Norveške
MajkaMarta od Švedske
Rođenje21. februar 1937.

Harald V trenutni je kralj Norveške.

Djetinjstvo[uredi | uredi izvor]

Rođen je kao sin norveškog krunskog princa Olafa i švedske princeze Marte u gradu Askeru, što ga nakon čini prvim norveškim kraljem nakon nekoliko stoljeća rođenim na norveškom tlu.

Norveška kraljevska porodica je bila prisiljena napustiti palaču usljed njemačke invazije i skloniti se u Švedsku, koju napuštaju osjećajući se ugroženima od strane ondašnjih nacista i odlaze u Sjedinjene Američke Države. Princ Harald je s majkom i dvije sestre živio u Washingtonu, dok su njegov djed i otac Drugi svjetski rat proveli u Londonu. Sa završetkom rata 1945. princ Harald s ostatkom kraljevske porodice vraća se u Norvešku.

Prestolonasljednik[uredi | uredi izvor]

Godine 1957. umire Haraldov djed, ostavljajući prijestolje svom sinu Olafu. Od toga trenutka Harald postaje princ prestolonasljednik i preuzima dužnosti regenta u ime svoga oca kada je on u inostranstvu. Kada je Haraldu parlament zabranio da oženi običnu građanku, Sonju Haraldsen, on je zaprijetio odricanjem od trona. Njegove starije setre su se već udale za građane, te tako obje izgubile prava na tron. Budući da bi Haraldovo odricanje od trona značilo kolaps monarhije, kralj Olaf V je popustio i dopustio Haraldu da oženi Sonju.

Budući kralj je sa suprugom dobio dvoje djece, princezu Märthu Louise i princa prestolonasljednika Haakona. Princ prestolonasljednik je također oženio građanku, Mette-Marit Tjessem Høiby.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Smrt njegovog oca 17. januara 1991. učinila je Haralda kraljem Norveške i poglavarom Norveške crkve. Nakon ustoličenja dobio je niz stranih odlikovanja i doktorata.

Godine 2003. objavljeno je da kralj boluje od raka mjehura, koji je uspješno odstranjen operacijom u Oslu. Nakon kraljeve operacije državne poslove vodio je princ prestolonasljednik, a kralj je opet preuzeo vlast u aprili. Sve do pojave raka kralj je bio strastven pušač, ali tu je naviku odbacio tokom liječenja. Kralj je zatim prošao kroz operaciju srca, prilikom čega je princ prestolonasljednik opet preuezo očeve dužnosti. Vratio se svojim poslovima 7. juna, na dan kada su Norvežani slavili stotu godišnjicu izdvajanja iz unije sa Švedskom.

Porijeklo[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Vladarske titule
Prethodnik:
Olaf V
Kralj Norveške
1991
Nasljednik:
/