Harghita (okrug)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Harghita (okrug) (Județul Harghita)
okrug
Simbol
Država  Rumunija
Graniči sa Suceava
Neamț
Bacău
Brașov
Covasna
Mureș
Glavni grad Miercurea Ciuc
Površina 6,639 km2
Stanovništvo 304,969[1]
Gustoća 46 /km2 
Vremenska zona EET (UTC+2)
 - ljeto EEST (UTC+3)
Poštanski broj 53x xxx
Pozivni broj +40 x664
ISO 3166 RO-HR
http://www.prefecturahr.ro/

Harghita (rumunski: Județul Harghita) je jedan od 41 okruga Rumunije. Nalazi se u centralnom dijelu države, u istočnom dijelu historijske regije Transilvanije. Prostire se na površini od 6.639 km2 i jedan je od većih okruga u državi. Prema podacima od 31. 10. 2011. godine u njemu je živjelo 304.969 stanovnika. Prosječna gustina od 46 stanovnika po km2 je znatno niža u odnosu na nacionalni prosjek.

Glavni i najveći grad je Miercurea Ciuc.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Reljef okruga je uglavnom planinski i sastoji se od planina Istočnih Karpata kao što su Ciuc i Harghita, vulkanskih visoravni, njihovih podnožja i gušće naseljenih riječnih dolina. Regija je poznata po izvrsnim vrelim mineralnim izvorima i slovi kao jedna od najhladnijih regija u Rumuniji, iako ljeta mogu biti prilično topla. Kroz okrug protiču dvije najvažnije rijeke u Rumuniji, Moriš i Olt. Izvori ovih rijeka, u blizini sela Izvoru Mureșului i Sândominic, udaljeni su samo nekoliko kilometara pa ipak Moriš teče zapadno do Tise, dok Olt teče na jug gdje se ulijeva u Dunav. U zapadnom dijelu okruga rijeka Târnava (Târnava Mare i Târnava Mică) protiče do visoravni Târnava koja je dio Transilvanijske visoravni.

Prirodni krajolik okruga Harghita upotpunjuju i jezera Sfânta Ana, vulkansko kratersko jezero u blizini grada Băile Tușnad, Lacul Roșu, planinsko jezero na sjeveroistoku, u blizini grada Gheorgheni i Cheile Bicazului, uski kanjon formiran rijekom Bicaza. Okrug je poznat po lječilištima i izvorima mineralne vode.

Graniči sa sljedećim rumunskim okruzima: Suceava na sjeveru, Neamț i Bacău na istoku, Brașov i Covasna na jugu i okrugom Mureș na zapadu.

Demografija[uredi | uredi izvor]

Prema popisu stanovništva Rumunije zaključno sa 31. 10. 2011. u Okrugu je živjelo 304.969 stanovnika što je prosječna gustina od 46 stanovnika po km2.

Etnički sastav stanovništva bio je sljedeći:

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Popis stanovništva u Rumuniji (2011)" (PDF). web.archive.org (arhivirano s www.alba.insse.ro). Okružna komisija za popis. Arhivirano s originala 18. 4. 2013. Pristupljeno 24. 12. 2019.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]