Hari Mata Hari

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Hari Mata Hari
Harimatahari-cover.jpg
Osnovne informacije
Porijeklo Bosna i Hercegovina
Žanrovi Pop
Karijera 1985-sada
Članovi Hari Varešanović
Izo Kolečić
Karlo Martinović
Nihad Voloder
Albumi
Sreća Zakon jačega Baš ti lijepo stoje suze
(2009) (2002) (2001)

Hari Mata Hari je bosanskohercegovačka muzička grupa. Hari Mata Hari je također scensko ime za pjevača Hajrudina Varešanovića. Grupa ima korijene u gradu Sarajevu. Izveli su preko 1.000 koncerata i prodali 5.000.000 albuma do sada. Njihove pjesme su među najpoznatijim baladama u bivšoj Jugoslaviji. Hari Mata Hari je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 2006. održanom u Atini, u Grčkoj.

Grupa[uredi | uredi izvor]

Grupa Hari Mata Hari je neprekidno mijenjala članove. Danas, grupu čine Hajrudin Varešanović (vokal), Izudin Izo Kolečić (perkusije), Karlo Martinović (solo gitara, prateći vokal), i Željko Zuber (bas-gitara, prateći vokal). Većinu pjesama grupe je aranžirao Hajrudin Varešanović. Pjesme je uglavnom pisao Fahrudin Pecikoza.

Hari je odrastao na Vratniku, sarajevskom starogradskom naselju. Njegov dedo je bio jedan od poznatijih pjevača tradicionalne bosanske muzike zvane sevdalinka. Sa šest godina, Hajrudin je počeo pjevati i naučio je svirati giratu. U lokalnom kulturnom centru, zatraženo je od njeg da pjeva, a sa deset godina je pjevao sa grupom "Omi", i kasnije za grupu "Sedam šuma". Na Vratniku, Hari je snimio svoju prvu pjesmu "Zašto da ne uzmem nju". Nakon završetka srednje elektrotehničke škole u Sarajevu, Varešanović je počeo studirati filozofiju i pohašao je časove prirodne politike, ali nije završio kurseve. Muzika je uzela njegov veći dio vremena, kao i njegova ljubav za fotografijom.

Godine 1979, Hari se priključio grupi Zov sa kojima je snimio hit "Poletjela golubica sa Baščaršije." Nadalje Varešanović je pjevao sa grupom "Ambasadori", sa kojima je, smatra se, odrastao u profesionalnog pjevača. Nakon služenja ovaveznog vojnog roka u srbijanskom gradu Nišu, pojavio se na muzičkoj sceni kao sam izdavajući (1984.) album Zlatne kočije. U septembru 1985, Hari Varešanović zajedno sa članovima grupe Baobab - Izom Kolečićem, Edom Mulahalilovićem, Pjerom Žalicom i Zoranom Kesićem - pobijedio je na festivalu "Nove nade, nove snage", i osnovao muzičku grupu "Hari Mata Hari". Iste te godine, nova grupa je izdala album U tvojoj kosi. Godine 1986, Pjer Žalica - "Badžo" i Zoran Kesić su napustili grupu. Zamijenili su ih pijanist Adi Mulihalilović i bas-gitarist Neno Jeleč, koje će eventualno zamijeniti Željko Zuber. Njihov album iz 1986, Ne bi te odbranila ni cijela Jugoslavija, dobio je glasove kao najbolji album godine, i Jugovizija, nacionalno takmičenje za Eurosong, objavilo ih je kao kandidate za predstavljanje Jugoslavije. Hari Mata Hari, godine 1986, dobio je 5. mjesto za pjesmu "U tvojoj kosi" i 14. mjesto za pjesmu "Nebeska kraljica" u 1987. godini u srbijanskom gradu Beogradu.

Hari je 1988. počeo snimati za producentsku kuću Jugoton u Zagrebu. Album Ja te volim najviše na svijetu je prodat u preko 300.000 kopija.

Sljedeći album Volio bih da te ne volim prodat je u 500.000 kopija.

Raspad Jugoslavije i ratovi koji su se pojavili ostavili su trag u karijeri grupe. Godine 1991, Edo Mulahalilović je napustio grupu da započne vlastitu karijeru. Krajem 1991, grupa je izdala album Rođena si samo za mene u suradnji sa producentskom kućom Diskoton u Sarajevu. Neke od pjesama sa albuma su: "Ja ne pijem" sa Harisom Džinovićem, "Nije za te bekrija", "Nije zima što je zima", koje su imale solidne prodaje i uspjeh. Sa tim albumom, većina aktivnosti je stala, zbog rata u Bosni i Hercegovini. Krajem 1994, grupa je izdala naredni album, dok su bili izbjeglice u Njemačkoj. Album je nazvan Ostaj mi zbogom ljubavi. Ovaj album su narpavili napravili sami Hari i Izo, dok se ostatak grupe nije ponovo ujedinio 1997-1998. Grupu su sačinjavali (osim Harija i Ize) Karlo Martinović, Miki Bodlović, Adi Mulihalilović i Emir Mehić. Oni su se vratili na muzičku scenu sa albumom najvećih hitova nazvanim Ja nemam snage da te ne volim. Izdat je 1998 - "Ne lomi me", "Emina", "Ja nemam snage da te ne volim", "Gdje li si sada ljubavi", "Upomoć").

Godine 1999. Hari Varešanović je odabran da predstavlja Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu. Ipak, bio je diskfalificiran zbog problema sa statusom pjesme. Hari je prodaop pjesmu "Starac i more" Finskoj 1997. i finski izvođač Janne Hurme je snimio tu pjesmu na finskom, naziva "Sydänveri" (finski "krv srca"). Dino Merlin, koji je bio drugo mjesto, poslat je na Eurosong umjesto Harija i ostvario 7. mjesto. Hari, je zajedno sa Hankom Paldum, snimio duet "Crni snijeg" 2001. godine. Iste te godine album Baš ti lijepo stoje suze je izdat sa par hit pjesama ("Kao domine", "Zjenico oka moga", "Baš ti lijepo stoje suze"...). Godine 2002. pjesma "Ruzmarin" je postala instant hit. Hari Mata Hari je bio jedan od 6 finalista na Hrvatskom radijskom festivalu i predstavljao je BiH za OGAE u Francuskoj. Također, 2002. godine Hari Mata Hari je osvojio nagradu "Davorin" za pjesmu godine "Kao domine". Godine 2003 Harijeva pjesma "Idi", dovela ga je do sedmog Hrvatskog radijskog festivala sa pjesmom "Navodno" sa Ivanom Banfić. Na osmom Hrvatskom radijskom festivalu grupa se takmičila sa pjesmom "Nema čega nema". Na Splitskom festivalu grupa se takmičila sa pjesmom "Zakon jačega" koja je snimljena sa bh. pjevačem Kemalom Montenom. Kasnije te godine grupa je izdala sljedeći album pod imenom pjesme "Zakon jačega", za sarajevski Diskoton, zagrebačku Croatia Records i beogradski HI-FI Centar.

Godine 2007 grupa je izdala singl "Zar je to još od nas ostalo".

Godine 2009. grupa je izdala album Sreća i ovaj album je imao par hit pjesama: "Azra", "Sreća", "Ne mogu ti reći što je tuga" sa Ninom Badrić, "Tvoje je samo to što daš" sa Eldinom Huseinbegovićem.

Nihat Voloder je napustio grupu i zamijenio ga je Željko Zuber.

Eurosong 2006.[uredi | uredi izvor]

BHRT, kroz javni internetski glasački sistem, izabrao je grupu Hari Mata Hari kao bh. predstavnika za Eurosong. BH Eurosong je dao ime "Vrijeme je za Bosnu i Hercegovinu" i pjesma je opisana kao bosanski Romeo i Julija. Prvi put pjesma je puštena javnosti 5. marta 2006. na posebnoj prigodi u Sarajevskom teatru koji je držao "BH Eurosong 06". Hari je pjevao pjesmu prvi put javno i dobio veliki aplauz. Šest dana kasnije, Hari je pjevao pjesmu na prvom pojavljivanju na sceni u Beogradu na finalnoj večeri "Evropesme 2006". Pjesma "Lejla" (koji je komponovao Željko Joksimović, a tekst napisali Fahrudin Pecikoza i Dejan Ivanović) je ljubavna balada o udaljenoj ljubavi. Koristi stilove sevdaha i lokalne tradicionalne instrumente. Žensko ime Lejla je tradicionalno arapsko ime. Eric Clapton i ZZ Top su koristili to ime u svojim pjesmama. Naziv pjesme je bio jednak onome od Vajte 1981, kada je "Lejla" bila jugoslavenska pjesma predstavnica na Eurosongu i osvojila 15. mjesto u Dublinu.

Muzički spot pjesme "Lejla" je režirao Pjer Žalica, zajedno sa Harijem i bendom. Na njemu se prikazuje mnogo bosanskih tradicija. Snimljen je na nekoliko lokacija Hercegovine: na planini Blidinja i u nacionalnom parku Hutovo Blato, na Ruištu, i u Mostaru. Video završava sa Starim mostom, starijim dijelom grada u pozadini. Pjesma je dobila ime glasanjem (sa 3501 glasa, ostala imena su bila "Zar bi mogla ti drugog voljeti?" sa 660, i "Sakrivena" sa 462 glasa). Hari Mata Hari je ostvario 3. mjesto na Eurosongu 2006. sa 229 poena.

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Sadašnji članovi[uredi | uredi izvor]

  • Hari Varešanović - vokal
  • Izo Kolečić - bubnjevi
  • Karlo Martinović - solo gitara
  • Nihad Voloder - ritam gitara

Bivši članovi[uredi | uredi izvor]

Festivali[uredi | uredi izvor]

  • 1986 - Jugovizija 1986.
  • 2002 - Hrvatski Radijski Festival 2002
  • 2003 - Hrvatski Radijski Festival 2003
  • 2003 - Split 2003
  • 2004 - Hrvatski Radijski Festival 2004
  • 2006 - Eurosong 2006. - treće mjesto

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Studijski albumi[uredi | uredi izvor]

  1. 1985 - U tvojoj kosi
  2. 1986 - Ne bi te odbranila ni cijela Jugoslavija
  3. 1988 - Ja te volim najviše na svijetu
  4. 1989 - Volio bi' da te ne volim
  5. 1990 - Strah me da te volim
  6. 1992 - Rođena si samo za mene
  7. 1994 - Ostaj mi zbogom ljubavi
  8. 1998 - Ja nemam snage da te ne volim
  9. 2001 - Baš ti lijepo stoje suze
  10. 2004 - Zakon jačega
  11. 2009 - Sreća

Kompilacije[uredi | uredi izvor]

  1. 1997 - Balade
  2. 1999 - 15 hitova
  3. 1999 - Hitovi 1
  4. 1999 - Hitovi 2
  5. 2001 - Sve najljepše od Hari Mata Hari
  6. 2002 - Ružmarin i najljepše neobjavljene pjesme
  7. 2002 - Balade 1992-2002
  8. 2006 - Najljepše od Hari Mata Hari
  9. 2006 - Zlatna kolekcija
  10. 2006 - Dueti 1988-2005

Live[uredi | uredi izvor]

  1. 1999 - U živo 1 i 2
  2. 2002 - Live

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]