Idi na sadržaj

Hari Mata Hari

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hari Mata Hari
Osnovne informacije
PorijekloBosna i Hercegovina
ŽanroviPop
Karijera1985 - sada
ČlanoviHajrudin Varešanović
Izudin Kolečić
Karlo Martinović
Nihad Voloder

Hari Mata Hari je bosanskohercegovačka muzička grupa, a ujedno je i scensko ime za pjevača Hajrudina Varešanovića. Grupa ima korijene u gradu Sarajevu i značajni su pripadnici tamošnje škole pop roka. Izveli su preko 1.000 koncerata i prodali 5.000.000 albuma do sada. Njihove pjesme su među najpoznatijim baladama u bivšoj Jugoslaviji. Grupa Hari Mata Hari predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 2006. održanom u Atini, u Grčkoj, gdje je osvojila treće mjesto. Kao i njihove starije kolege iz Bijelog dugmeta, u svojoj muzici koriste motive iz bosanskohercegovačke narodne muzike s posebnim akcentom na pjevanje Varešanovića. Istovremeno, pored preovlađujućih plesnih pop pjesama i balada, prave izlete i u druge vrste etničke muzike [1][2]

Grupa[uredi | uredi izvor]

Grupa Hari Mata Hari je neprekidno mijenjala članove. Danas, grupu čine Hajrudin Varešanović (pjevač), Izudin Izo Kolečić (bubnjevi), Karlo Martinović (solo gitara, prateće pjevanje), i Željko Zuber (bas-gitara, prateće pjevanje). Većinu njihovih pjesama komponirao je i aranžirao Hajrudin Varešanović, dok je tekstove uglavnom pisao Fahrudin Pecikoza.

Hari je odrastao na Vratniku, sarajevskom starogradskom naselju. Njegov dedo je bio jedan od poznatijih pjevača tradicionalne bosanske sevdalinke. Sa šest godina, Hajrudin je počeo pjevati i naučio je svirati gitaru. Prvi put je javno pjevao u lokalnom kulturnom centru, a sa deset godina je pjevao sa grupom "Omi", i kasnije za grupu "Sedam šuma". Na Vratniku, Hari je snimio svoju prvu pjesmu "Zašto da ne uzmem nju". Nakon završetka srednje elektrotehničke škole u Sarajevu, Varešanović je počeo studirati filozofiju i pohađao je časove prirodne politike, ali nije završio kurseve. Muzika je uzela njegov veći dio vremena, kao i njegova ljubav za fotografiju.

Godine 1979. priključio se grupi Zov sa kojima je snimio hit "Poletjela golubica sa Baščaršije". Nakon odlaska iz ove grupe, Varešanović je pjevao s "Ambasadorima", s kojima je, smatra se, odrastao u profesionalnog pjevača. Nakon služenja obaveznog vojnog roka u srbijanskom gradu Nišu, pojavio se na muzičkoj sceni kao solista objavljujući (1984.) album "Zlatne kočije". U septembru 1985. godine Hari Varešanović je zajedno sa članovima grupe Baobab - Izudinom Kolečićem, Edom Mulahalilovićem, Pjerom Žalicom i Zoranom Kesićem - pobijedio na festivalu "Nove nade, nove snage", i osnovao muzičku grupu "Hari Mata Hari". Iste te godine, nova grupa je izdala album "U tvojoj kosi". Godine 1986, Pjer Žalica - "Badžo" i Zoran Kesić napustili su grupu. Zamijenili su ih pijanist Adi Mulahalilović i bas-gitarist Nedžib Jeleč, koje će kasnije zamijeniti Željko Zuber. Njihov album iz 1986. "Ne bi te odbranila ni cijela Jugoslavija", dobio je glasove kao najbolji album godine. Tadašnja Jugovizija (nacionalno takmičenje za Eurosong), objavila ih je kao kandidate za predstavljanje Jugoslavije. Grupa Hari Mata Hari je 1986. godine osvojila 5. mjesto sa pjesmom "U tvojoj kosi", a naredne godine 14. mjesto sa pjesmom "Nebeska kraljica" na muzičkom takmičenju u Beogradu.

Hari je 1988. počeo snimati za producentsku kuću Jugoton u Zagrebu. Album "Ja te volim najviše na svijetu" prodat je u više od 300.000 kopija, dok je naredni album "Volio bi' da te ne volim" prodat u 500.000 kopija.

Raspad Jugoslavije i ratovi koji su uslijedili ostavili su trag u karijeri grupe. Godine 1991. Edo Mulahalilović napustio grupu sa namjerom da započne vlastitu karijeru. Krajem 1991. grupa je objavila album "Rođena si samo za mene" u suradnji sa producentskom kućom Diskoton u Sarajevu. Neke od pjesama sa albuma su: "Ja ne pijem" (duet sa Harisom Džinovićem), "Nije za te bekrija", "Nije zima što je zima", koje su imale solidne prodaje i uspjeh. Sa tim albumom, većina muzičkih aktivnosti je stala, zbog rata u Bosni i Hercegovini. Krajem 1994. grupa je objavila naredni album tokom izbjegličkog boravka u Njemačkoj. Album je nazvan "Ostaj mi zbogom ljubavi" i autorsko je djelo Hajrudina Varešanovića i Izudina Kolečića. Do ponovnog ujedinjenja grupe Hari Mata Hari dolazi 1997-1998., a sačinjavaju je (osim Harija i Ize): Karlo Martinović, Miki Bodlović, Adi Mulahalilović i Emir Mehić. Uslijedio je povratak na muzičku scenu sa kompilacijskim albumom na kojem su se našli neki od njihovih najvećih hitova poput: "Ja nemam snage da te ne volim" "Ne lomi me", "Emina", "Ja nemam snage da te ne volim", "Gdje li si sada ljubavi", "Upomoć".

Godine 1999. Hari Varešanović je odabran da predstavlja Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu. Ipak, bio je diskfalificiran zbog problema sa statusom pjesme. Hari je prodao pjesmu "Starac i more" Finskoj 1997. i finski izvođač Janne Hurme snimio je tu pjesmu na finskom jeziku pod nazivom "Sydänveri" (finski "krv srca"). Dino Merlin, koji je osvojio drugo mjesto na takmičenju za bosanskohercegovačkog predstavnika, poslat je na Eurosong umjesto Harija, gdje je ostvario 7. mjesto. Hari je zajedno sa Hankom Paldum, snimio pjesmu "Crni snijeg" 2001. godine. Iste te godine album "Baš ti lijepo stoje suze" objavljen je sa par hit pjesama ("Kao domine", "Zjenico oka moga", "Baš ti lijepo stoje suze"...). Godine 2002. pjesma "Ruzmarin" postala je instant hit. Hari Mata Hari je bio jedan od 6 finalista na Hrvatskom radijskom festivalu i predstavljao je Bosnu i Hercegovinu muzičkom amaterskom takmičenju za odlazak na Eurosong (OGAE) u Francuskoj. Također, 2002. godine Hari Mata Hari je osvojio nagradu Davorin za pjesmu godine "Kao domine". Naredne godine Harijeva pjesma "Idi", dovela ga je do sedmog Hrvatskog radijskog festivala sa pjesmom "Navodno" sa Ivanom Banfić. Na osmom Hrvatskom radijskom festivalu grupa se takmičila sa pjesmom "Nema čega nema". Na Splitskom festivalu grupa se takmičila sa pjesmom "Zakon jačega" koja je snimljena sa Kemalom Montenom. Kasnije te godine grupa je izdala sljedeći album po istoimenoj pjesmi "Zakon jačega", za sarajevski Diskoton, zagrebačku Croatia Records i beogradski HI-FI Centar. Godine 2007. grupa je objavila singl ploču sa pjesmom "Zar je to još od nas ostalo". Godine 2009. grupa je izdala album "Sreća" i ovaj album je imao par hit pjesama: "Azra", "Sreća", "Ne mogu ti reći što je tuga" sa Ninom Badrić, "Tvoje je samo to što daš" sa Eldinom Huseinbegovićem. Nihad Voloder napustio je grupu, a zamijenio ga je Željko Zuber.

Eurosong 2006.[uredi | uredi izvor]

Bosanskohercegovačka radio-televizija je kroz javni internetski glasački sistem izabrala grupu Hari Mata Hari kao bosanskohercegovačkog predstavnika za Eurosong. Eurosong za Bosnu i Hercegovinu dao je ime "Vrijeme je za Bosnu i Hercegovinu" i pjesma je opisana kao bosanski Romeo i Julija. Prvi put pjesma je puštena javnosti 5. marta 2006. godine na posebnoj prigodi u Sarajevskom teatru koji je držao "BH Eurosong 06". Hari je pjevao pjesmu prvi put javno i dobio veliki aplauz. Šest dana kasnije, Hari je pjevao pjesmu na prvom pojavljivanju na sceni u Beogradu na finalnoj večeri "Evropesme 2006". Pjesma "Lejla" za koju je muziku komponovao Željko Joksimović, na tekst Fahrudina Pecikoza i Dejana Ivanovića) ljubavna je balada o udaljenoj ljubavi. Nadahnuta je bosanskohercegovačkom sevdalinkom, a pri njenoj izvedbi koriste se lokalni tradicionalni muzički instrumenti. Žensko ime Lejla tradicionalno je arapsko ime, a neki od svjetskih muzičkih zvijezda poput Erica Claptona i ZZ Top-a koristili su to ime u svojim pjesmama. Naziv pjesme jednak je onoj od Seida Memića "Vajte" iz 1981. kada je "Lejla" bila jugoslavenska pjesma predstavnica na Eurosongu u Dublinu, gdje je osvojila 15. mjesto.

Muzički spot pjesme "Lejla" režirao je Pjer Žalica, zajedno sa Hajrudinom Varešanovićem i muzičarima iz grupe Hari Mata Hari. Na njemu su prikazani neke od znamenitosti iz bosanskohrcegovačke tradicije. Snimljen je na nekoliko lokacija Hercegovine: na planini Blidinja i u nacionalnom parku Hutovo blato, na Ruištu, i u Mostaru. Video završava sa Starim mostom i starijim dijelom grada Mostara u pozadini. Pjesma je dobila ime glasanjem (sa 3501 glasa, ostala imena su bila "Zar bi mogla ti drugog voljeti?" sa 660, i "Sakrivena" sa 462 glasa). Hari Mata Hari je ostvario 3. mjesto na Eurosongu 2006. sa 229 poena.

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Sadašnji članovi[uredi | uredi izvor]

Bivši članovi[uredi | uredi izvor]

Festivali[uredi | uredi izvor]

 • 1986 - Jugovizija 1986.
 • 2002 - Hrvatski Radijski Festival 2002
 • 2003 - Hrvatski Radijski Festival 2003
 • 2003 - Split 2003
 • 2004 - Hrvatski Radijski Festival 2004
 • 2006 - Eurosong 2006. - treće mjesto

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Studijski albumi[uredi | uredi izvor]

 1. 1985 – U tvojoj kosi
 2. 1986 – Ne bi te odbranila ni cijela Jugoslavija
 3. 1988 – Ja te volim najviše na svijetu
 4. 1989 – Volio bi' da te ne volim
 5. 1990 – Strah me da te volim
 6. 1992 – Rođena si samo za mene
 7. 1994 – Ostaj mi zbogom, ljubavi
 8. 1998 – Ja nemam snage da te ne volim
 9. 2001 – Baš ti lijepo stoje suze
 10. 2004 – Zakon jačega
 11. 2009 – Sreća
 12. 2016 – Ćilim

Singlovi[uredi | uredi izvor]

Kompilacije[uredi | uredi izvor]

 1. 1997 – Balade
 2. 1998 – Hitovi 1
 3. 1999 – Hitovi 2
 4. 2001 – Sve najljepše od Hari Mata Hari
 5. 2002 – Ružmarin i najljepše neobjavljene pjesme
 6. 2002 – Balade 1992–2002
 7. 2006 – Najljepše od Hari Mata Hari
 8. 2006 – Zlatna kolekcija
 9. 2006 – Dueti 1988–2005

Uživo[uredi | uredi izvor]

 1. 1999 – Live 1 i 2
 2. 2002 – Live

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ "Hari Mata Hari - Lejla (Bosnia and Herzegovina) 2006 Eurovision Song Contest". eurovision.tv. Pristupljeno 15. 7. 2022.
 2. ^ Janjatović, Petar (2007). EX YU ROCK enciklopedija 1960-2006, str.67. Belgrade: self-released. str. 75.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]