Harry Houdini

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Harry Houdini
Example alt text
Rođenje

24. mart 1874.

Budimpešta, Mađarska
Smrt

31. oktobar 1926.

Detroit, SAD

Harry Houdini (24. mart 187431. oktobar 1926), je rođen kao Erik Weisz i bio je mađarski mađioničar, zadivljujući izvođač predstava, ali i istraživač nadnaravnog i amaterski avijatičar.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Datum njegovog rođenja je jedno vrijeme bio sporan jer su razni biografi navodili i različite datume, ali nakon njegove smrti nađen je i objavljen njegov rodni list koji potvrđuje 24 mart 1874. Njegovo rođeno ime nema potpuno ustaljen način pisanja nego ga je moguće sresti u dva oblika: Erik Weisz i Ehrich Weiss. On sam je u intervijuima tvrdio da je rođen u Appletonu, gradu u Wisconsinu 6. aprila 1874. Bio je židovskog porijekla od oca rabina i imao je šestero braće i sestara.

3 jula 1878, kada su mu bile 4 godine, je sa porodicom imigrirao u Sjedninjene Američke Države, a njegovo ime je zapisano kao Ehrich Weiss. Prijatelji su ga zvali "Ehrie" ili "Harry". Prvo su živjeli u Appletonu a kasnije su se preselili u New York City. Erich je radio mnoge poslove još kao dijete a svoj prvi nastup je imao sa 10 godina nastupajući sa trapezima i nazivajući sebe "Ehrich, the prince of the air" ("Ehrich, princ vazduha).

1894 Weiss je postao profesionalni mađioničar i počeo se nazivati "Harry Houdini" jer je bio pod uticajem velikog francuskog mađioničara Jean Eugène Robert-Houdin a njegov prijatelj mu je rekao ako na ime doda i to bi na francuskom značilo "kao Houdin, veliki mađioničar" Njegovo prvo ime je odabrao zbog Harry Kellar. U početku mu ova karijera nije donijela veliku slavu. Vrlo rano. 1893, je sreo suizvođača Wilhelmina Beatrice (Bess) Rahner, i oženio je tri sedmice kasnije. U nastavku njegove karijere ona je radila kao pomoćnik na bini.

Slavu je stekao kada se okrenuo trikovima u kojim su nestajali objekti. Prvi takav bio je nestajanje poptuno odraslog slona sa londonskog hipodroma.

Martin Back je bio impresioniran Houdinijevim trikom sa lisicama i dao mu posao u Orpheumskom vaudeville cirksu. Houdini je putovao Evropom i u svakom gradu izazivao lokalnu policiju da ga zaveže i stavi u zatvor odakle bi on pokušao pobjeći. Pri skoro svakoj od ovih tački Houdinija bi skinuli i pretražili.

25. januara 1908 Houdini je zbog sve većeg broja imitatora odustao od bjegova iz zatvora i pošeo bjegove iz zaključanih kontejnera punih vode. Njegov najslavniji trik ove vrste je bio Chinese Water Torture Cell izveden 1913. Bio je zakljućan u kontejneru od čelika i stakla prepunom vode koji se još i okretao naopačke. Tu je držao zrak tri minute.

Pred kraj svoje karijere 1909. je izdao knjigu Handcuff Secrets u kojoj je objasnio svoje trikove. Za otključavanje brava koristio je silu, konjsku dlaku i jako male ključeve. Kada su mu stavljali lance zauzimao je položaj tijela u kojem bi namjerno raširio ramena i malo odmaknuo ruke od tijela što mu je pomagalo pri oslobađanju. I počeo je izvoditi svoje bjegove bez zavjesa jer je ustanovio da publiku više uzbuđuje da ga gleda kako se bori nego da izađe slobodan iza zavjese.

Počeo se baviti i snimanjem filmova. Svoj prvi film snimio je za Pathé 1901 pod naslovom Merveilleux Exploits du Célébre Houdini a Paris. Seriju The Master Mystery je snimio odmah poslije toga, a filmove The Grim Game 1919. i Terror Island 1920. Nakon toga je i sam osnovao filmsku kompaniju nazvanu Houdini Picture Corporation. Mada njegova filmska karijera ni na jedan ni na drugi načni nije bila uspješna.

Houdinijava zadnja tačka bila je Garrick Theatre u Detroitu, Michigan, 24. oktobra 1926. Sljedećeg dana je otišao u bolnicu i preminuo u 52 godini na noć vještica, 31. oktobra 1926.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]