Harry Houdini

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Harry Houdini
Rođenje (1874-03-24) 24. mart 1874.
Budimpešta, Mađarska
Smrt31. oktobar 1926(1926-10-31) (52 godine)
Detroit, SAD

Harry Houdini (24. mart 187431. oktobar 1926), je rođen kao Erik Weisz i bio je mađarski mađioničar, zadivljujući izvođač predstava, ali i istraživač nadnaravnog i amaterski avijatičar.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Datum njegovog rođenja je jedno vrijeme bio sporan jer su razni biografi navodili i različite datume, ali nakon njegove smrti nađen je i objavljen njegov rodni list koji potvrđuje 24 mart 1874. Njegovo rođeno ime nema potpuno ustaljen način pisanja nego ga je moguće sresti u dva oblika: Erik Weisz i Ehrich Weiss. On sam je u intervijuima tvrdio da je rođen u Appletonu, gradu u Wisconsinu 6. aprila 1874. Bio je židovskog porijekla od oca rabina i imao je šestero braće i sestara.

3 jula 1878, kada su mu bile 4 godine, je sa porodicom imigrirao u Sjedninjene Američke Države, a njegovo ime je zapisano kao Ehrich Weiss. Prijatelji su ga zvali "Ehrie" ili "Harry". Prvo su živjeli u Appletonu a kasnije su se preselili u New York City. Erich je radio mnoge poslove još kao dijete a svoj prvi nastup je imao sa 10 godina nastupajući sa trapezima i nazivajući sebe "Ehrich, the prince of the air" ("Ehrich, princ vazduha).

1894 Weiss je postao profesionalni mađioničar i počeo se nazivati "Harry Houdini" jer je bio pod uticajem velikog francuskog mađioničara Jean Eugène Robert-Houdin a njegov prijatelj mu je rekao ako na ime doda i to bi na francuskom značilo "kao Houdin, veliki mađioničar" Njegovo prvo ime je odabrao zbog Harry Kellar. U početku mu ova karijera nije donijela veliku slavu. Vrlo rano. 1893, je sreo suizvođača Wilhelmina Beatrice (Bess) Rahner, i oženio je tri sedmice kasnije. U nastavku njegove karijere ona je radila kao pomoćnik na bini.

Slavu je stekao kada se okrenuo trikovima u kojim su nestajali objekti. Prvi takav bio je nestajanje poptuno odraslog slona sa londonskog hipodroma.

Martin Back je bio impresioniran Houdinijevim trikom sa lisicama i dao mu posao u Orpheumskom vaudeville cirksu. Houdini je putovao Evropom i u svakom gradu izazivao lokalnu policiju da ga zaveže i stavi u zatvor odakle bi on pokušao pobjeći. Pri skoro svakoj od ovih tački Houdinija bi skinuli i pretražili.

25. januara 1908 Houdini je zbog sve većeg broja imitatora odustao od bjegova iz zatvora i pošeo bjegove iz zaključanih kontejnera punih vode. Njegov najslavniji trik ove vrste je bio Chinese Water Torture Cell izveden 1913. Bio je zakljućan u kontejneru od čelika i stakla prepunom vode koji se još i okretao naopačke. Tu je držao zrak tri minute.

Pred kraj svoje karijere 1909. je izdao knjigu Handcuff Secrets u kojoj je objasnio svoje trikove. Za otključavanje brava koristio je silu, konjsku dlaku i jako male ključeve. Kada su mu stavljali lance zauzimao je položaj tijela u kojem bi namjerno raširio ramena i malo odmaknuo ruke od tijela što mu je pomagalo pri oslobađanju. I počeo je izvoditi svoje bjegove bez zavjesa jer je ustanovio da publiku više uzbuđuje da ga gleda kako se bori nego da izađe slobodan iza zavjese.

Počeo se baviti i snimanjem filmova. Svoj prvi film snimio je za Pathé 1901 pod naslovom Merveilleux Exploits du Célébre Houdini a Paris. Seriju The Master Mystery je snimio odmah poslije toga, a filmove The Grim Game 1919. i Terror Island 1920. Nakon toga je i sam osnovao filmsku kompaniju nazvanu Houdini Picture Corporation. Mada njegova filmska karijera ni na jedan ni na drugi načni nije bila uspješna.

Houdinijava zadnja tačka bila je Garrick Theatre u Detroitu, Michigan, 24. oktobra 1926. Sljedećeg dana je otišao u bolnicu i preminuo u 52 godini na noć vještica, 31. oktobra 1926.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]