Idi na sadržaj

Harry Potter i Sveti smrtnici

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Harry Potter i darovi smrti je jedna iz serije romana o Harryju Potteru, autorice J. K. Rowling bit će posljednji (glavni) nastavak, iako autorica razmišlja i o pisanju drugih knjiga o Harryju Potteru koje ne bi bile toliko važne i ne bi govorile o glavnoj radnji. Knjiga je izašla iz štampe 21. jula 2007.

Činjenice[uredi | uredi izvor]

  • Neki su dijelovi filmske verzije Harry Pottera i Zatočenika Azkabana iznenadili autoricu zato što su sadržavali tragove iz narednih knjiga. Rekla je da se naježila kad je vidjela film. Obožavatelji još od te njene izjave razmišljaju koji bi to mogli biti tragovi.
  • Warner Bros. je zaštitio nekoliko čudnih naziva. Neki ljubitelji misle da bi jedan od tih naziva mogao biti i naslov sedme knjige, ali ništa ne ide u korist toj teoriji. Zapravo, i sama je J. K. Rowling rekla da ni jedan od tih naziva neće biti naslov sedme knjige.

Šta je poznato o sedmoj knjizi[uredi | uredi izvor]

Iz šeste knjige[uredi | uredi izvor]

  • Ako pretpostavimo da će se Harry vratiti u Hogwarts, bit će na sedmoj godini. Ali nije poznato hoće li se uopće vratiti u školu, niti hoće li škola uopće biti otvorena. Na kraju šeste knjige piše da se Harry neće vratiti u Hogwarts.
  • Harry će se još jedanput prije svog sedamnaestog rođendana vratiti Dursleyjevima. Planira posjetiti Godricov dol i prisustvovati Billovom i Fleurinom vjenčanju u julu.
  • Harry će u sedmoj knjizi navršiti sedamnaest godina i postat će punoljetan u čarobnjačkom svijetu pa će moći pristupiti i ispitu iz aparacije. Neville Longbottom će također, u otprilike isto vrijeme, postati punoljetan. Ron i Hermiona već imaju sedamnaest godina.
  • Sedma će knjiga vjerovatno odgovoriti na najveće pitanje koje je za sobom ostavila šesta knjiga - ko je tajanstveni R.A.B. ?

Od JKR[uredi | uredi izvor]

  • JKR je već napisala posljednje poglavlje sedme knjige kako bi si zadala svršetak do kojeg mora doći. Posljednja riječ u sedmoj knjizi je, zasada, kako je rekla Rowling "ožiljak", ali je rekla i da se to može promijeniti, kao i cijelo posljednje poglavlje. To poglavlje možemo shvatiti kao epilog koji govori o tome što se događa s likovima koji su preživjeli.
"Ovo je bilo nešto za što nisam bila sigurna želim li vam pokazati... Ovo je posljednje poglavlje sedme knjige. Tu sam sve sredila, to je epilog. I zapravo kažem što se događa svima nakon što završe školu - onima koji prežive- zato što ima smrti - još smrti stiže. To je bio način da si kažem, "Pa doći češ do toga, doći ćeš do sedme knjige jednog dana. I onda će ti ovo trebati.!" Pa bih samo htjela podsjetiti svu djecu koju poznajem i koji dolaze u moju kuću i njuškaju po ormarima da poglavlje više nije tu - ne držim ga više u kući iz jako, jako, jako očitih razloga." J. K. Rowling [1]
  • Saznat ćemo nešto jako važno o Lily Potter u sedmoj knjizi:
"Važna stvar o Harryjevoj majci - stvarno, stvarno značajna stvar - saznat ćete je u dva dijela. Mnogo ćete saznati u petoj knjizi, ili ćete saznati nešto neizmjerno važno u sedmoj knjizi." J. K. Rowling [2]

Poslije sedme knjige[uredi | uredi izvor]

  • Nema nikakvog univerziteta nakon Hogwartsa i nema više knjiga o Harryju Potteru.
P:Mislite li da ćete pisati o Harryju nakon što završi školovanje u Hogwartsu? Postoji li sveučilište čarobnjaštva?
O:Nema univerziteta za čarobnjake. Trenutno planiram napisati samo sedam knjiga o Harryju Potteru. Neću reći "nikad", ali ne planiram napisati osmu knjigu.
  • Rowling je ipak natuknula da bi mogla napisati još jednu knjigu o Harryju Potteru u obliku enciklopedije čarobnjačkog svijeta. Očito, obožavatelji ne mogu dočekati da se dokopaju takve knjige, koja bi im dala pristup svijetu izvan okvira romana.