Hasan Kaimija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hasan Kaimija
Rođenje 17. vijek
Sarajevo, Osmanlijsko carstvo
Smrt 1680 god.
Zvornik, Osmanlijsko carstvo

Hasan Kaimija rođen je u Sarajevu u prvoj polovini 17. vijeka, a umro u Zvorniku 1680.

Pripadao je krugu pjesnika koji su pisali na bosanskom i turskom jeziku. Podaci o njegovom životu su veoma kontraverzni i historijske činjenice se isprepliću s predanjem. Zna se da je bio veoma vezan uz narod, pa ga je i to, pored njegovih pjesama, učinilo poznatim, pa čak i karizmatičnim.

Školovao se u Sarajevu i Sofiji. Pripadao je helvetijskom i kadrijskom tarikatu. U Sarajevu je obavljao dužnost šejha Silahdar Mustafa-pašine tekije.

Kaimija je autor dva divana na turskom jeziku, od kojih je jedan poznat kao "Varidat" (predskazanje, proročanstvo). Za razliku od divanskih pjesnika, kojima i on pripada, njegov stil je jednostavan, razumljiv, blizak manje obrazovanom čovjeku. Pjesme su mu uglavnom tesavvufskog usmjerenja - ode Bogu i osnivaču kadrijskog tarikata Abdulkadiru Gejlaniju.