Heckler & Koch G36

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Heckler & Koch G36
Upotreba
U službi1997. - do danas
Korisnici Njemačka
Proizvodnja
ProizvođačHeckler & Koch
Opis oružja
Težina3.63 kg (G36)

3.33 kg (G36V)
3.30 kg (G36K)
3.0 kg (G36KV)
2.82 kg (G36C)
3.83 kg (MG36)

3.50 kg (MG36E)
Dužina999 mm / 758 mm sa sklopljenim usadnikom (G36, G36V, MG36, MG36E)

860 mm / 615 mm (G36K, G36KV)

720 mm / 500 mm (G36C
Dužina cijevi480 mm (G36, G36V, MG36, MG36E)

318 mm (G36K, G36KV)

228 mm (G36C)
Kalibar5.56x45 mm NATO
Domet600 m
Spremnik municije30,100 metaka
Brzina paljbe750 metaka u minuti
Brzina zrna920 m/s

Heckler & Koch HK33 je njemačka jurišna puška kalibra 5,56 mm uvedena u operativnu upotrebu 1997. s ciljem da zamijeni stariju G3 pušku.

Opis i ravoj[uredi | uredi izvor]

Njemački vojnici naoružani s HK G36 puškama.
Pogled kroz optiku puške

Puška G36 koristi NATO municiju 5.56 x 45 mm i teoretska brzina paljbe je 750 r/min. Početna brzina zrna je 920 m/s. Puška ima mogućnost pucanja pojedinačne vatre, kontrolisanog rafala od dva do tri metka i neograničeni rafal.

Da bi dobili lahko oružje Nijemci su koristili polimerske materijale. Tako je sanduk, prednji rukohvat, kundak i kućište mehanizma za okidanje urađeno od polimera visoke tvrdoće. Na kritičnim mjestima je ubačen nehrđajući čelik visoke tvrdoće npr. vođice zatvarača. Time su postignute dvije ključne stvari: lahko oružje i pojednostavljeno održavanje.

Svi glavni dijelovi su spojeni sa kućištem pomoću poprečnih utvrđivača, tako da se puška rasklapa i sklapa bez upotrebe alata.

Sa desne strane kućišta se nalazi otvor za izbacivanje čahura sa odbojnikom koji čahure usmjerava prema naprijed što dalje od lica lijevorukog strijelca. Polimerski kundak je standardizovan na svim modelima serije G36. Preklapa se na desnu stranu i na sebi ima otvore u koje se ubacuju utvrđivači. Konstrukcija kundaka omogućava korištenje puške i sa sklopljenim kundakom jer ne pokriva otvor za izbacivanje čahura.

Puška se puni okvirom kapaciteta 30 metaka koji je napravljen od providne tvrde plastike. Na samom okviru se nalaze utvrđivači pomoću kojih možemo uvezivati dva do tri okvira radi brže promjene kod punjenja. Utvrđivač okvira se nalazi sa zadnje strane i sličan je sistemu koji se koristi na AK-47.

Prednji rukohvat je navučen sa prednje strane cijevi i lahko se skida. Na njega se postavljaju nožice radi bolje stabilnosti pri gađanju iz ležećeg položaja kada se puška koristi kao lahki puškomitraljez (Light Suport Weapon). Tada se obično umjesto standardnog okvira od 30 metaka koristi Beta-C dual drum okvir kapaciteta 100 metaka. Također se može postaviti navlaka koja sa bočnih i donje strane ima Picatinny šine na koje se mogu postaviti razne vrste taktičkih lampi ili laserskih markera cilja.

Kada se prednji rukohvat ukloni može se postaviti HK AG36 40 x 46 mm podcijevni bacač granata. Cijev bacača se otvara u lijevu stranu i tim se dobija mogućnost korištenja i duže municije. Nišani se nalaze na samom bacaču tako da nije potrebno vršiti upucavanje kada se bacač skida pa ponovo stavlja. Nišani se mogu postaviti sa obje strane. Okidač je double-action tipa. Iznad okidača se nalazi manualna kočnica. I na kraju kada se bacač skine sa puške ima mogućnost da dejstvuje kao neovisno oružje sa svojim kundakom koji se jednostavno postavlja.

Sa tehničkog aspekta G36 je radikalni zaokret u odnosu na prethodne jurišne puške HK serije koje su radile na provjerenom principu odloženog trzanja zatvarača (Roller-Delayed System).

G36 je koncipirana kao konvencionalna puška koja radi na pozajmici gasova (Short-Stroke Piston) lociranim iznad cijevi. Sama konstrukcija pozajmice gasova je modernizovana verzija stare American Armalite AR-18 puške. Interesantno je napomenuti da je ta puška odbačena u izboru nove jurišne puške za Američku vojsku krajem 60-tih godina. Tada je pobjedu odnijela puška M16 / AR-15 koja je bila i skuplja za proizvodnju. Gasovi koji ulaze u gasnu komoru potiskuju gasni klip, koji preko nosača klipa potiskuje nosač zatvarača sa obrtnim zatvaračem. Nakon smanjenja pritiska barutnih gasova u komori, opruga nosača klipa vraća gasni klip u početni položaj, a gasna komora koja ima samopodesivi ventil višak gasova izbacuje prema naprijed što dalje od strijelca. Time je spriječen prodor gasova u sanduk i izbjegnuto zagrijavanje i prljanje zatvarača, a i samim tim pojavu zastoja. Puška M16 / AR-15 koja radi na principu direktnog udara gasova u čelo nosača zatvarača ima čestu pojavu zastoja jer gasovi direktno prodiru u kućište, o čemu svjedoče iskustva Američkih vojnika sa frontova u Afganistanu i Iraku.

Tijelo zatvarača je kvadratnog oblika sa ručicom za repetiranje koja se nalazi na vrhu. Sama ručica ima mogućnost da se zaokreće i utvrdi na obje strane. Time je postignuto da strijelci i lijevom i desnom rukom mogu repetirati pušku bez problema. Sam zatvarač je rotacionog tipa sa sedam bravica.

Cijev se radi u tri dužine. Dužina cijevi kod standardne puške G36 je 480 mm, kod karabinske verzije je 320 mm i nosi oznaku G36K (kurtz - kratki). Najkraća verzija je G36C Commando i dužina cijevi iznosi 228 mm. Kod ove verzije skraćen je i kundak radi lakšeg manipulisanja u ekstremno malim prostorima poput vozila. Na ustima cijevi ugrađen je skrivač plamena koji ima i ulogu lansera tromblonskih mina (samo standardna verzija).

Uz standardnu opremu puške dolazi nišanski sistem koji se sastoji od dva optička nišana. Prvi je optički nišan sa uvećanjem 3.5x, a iznad se nalazi red-dot nišan sa 1x uvećanjem. Oba nišana su neovisna. Donji se koristi za precizniju vatru na većim daljinama, dok se gornji koristi za brzo nišanjenje na kratkim rastojanjima. Oba nišana se nalaze u jednom kućištu koje se postavlja sa zadnje strane ručice za nošenje. Ručica za nošenje je ujedno i nosač za noćni nišan koji se postavlja na postojeći nišan bez potrebe baždarenja. G36C Commando ima Picatinny integralnu šinu na koju se mogu postaviti razne vrste optičkih nišana.

Kao dokaz kvaliteta možemo navesti da se G36 koristi u mnogim armijama i agencijama širom svijeta: Bundespolizei (Njemačka Federalna policija), Britanska policija, neke policijske agencije u SAD-u (US Capitol Police, LAPD, SWAT), Francuski RAID i GIGN, Portugalska Nacionalna Republikanska Garda, Holandska policija, Poljske specijalne jedinice GROM, Brazilska Federalna policija, Čileanska armija, Irski rendžeri, Italijanski Carabinieri i Aeronautica Militare, Norveške mornaričke specijalne jedinice, Singapurski STAR i odnedavno Grčka armija.[1]

Korisnici[uredi | uredi izvor]

Pripadnik španske ratne mornarice s HK G36.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 6. 3. 2016. Pristupljeno 18. 2. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)