Heckler & Koch UMP

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Heckler & Koch UMP
Upotreba
U službi1999 - danas
Korisnici Njemačka
Proizvodnja
ProizvođačHeckler & Koch
Opis oružja
Težina2.3 kg
Dužina450 mm
Dužina cijevi200 mm
Kalibar.45 ACP
.40 S&W
9x19 mm Parabellum
Domet100 m
Spremnik municije25, 30 metaka
Brzina paljbe650 metaka/min

UMP (Universale Maschinenpistole, njemački za "Univerzalni automat") je automat razvijena i proizvedena od strane firme Heckler & Koch. UMP se koristi u mnogim državama svijeta u vojsci i policiji. Heckler & Koch je osmislio UMP kao nasljednika Heckler & Koch MP5 automatske puške,[1] iako su MP5 i UMP dalje u proizvodnji.

Detalji dizajna[uredi | uredi izvor]

UMP je skoro 0,2 kg lakši od MP5. Kao što je izvorno napravljen, UMP ima veću cijev za veće čahure metaka nego MP5. Veći patron znači jači trzaj tokom paljbe i UMP se teže kontrolira kada je namješten na puni automatski način pucanja. UMP-ova građa je uglavnom od polimera i zbog takve konstrukcije smanjuje svoju težinu i djelove osjetljive na koroziju. UMP sadrži preklopivi usadnik koji smanjuje njegovu dužinu tokom transporta, ima osigurač, razne načine paljbe poput dvostrukog rafala, potpuni-automatski mod i polu-automatski (semi-auto). Na UMP je moguće montiranje laserskih ciljnika, taktičkih baterijskih svjetiljka... Okomita pomoćna drška se također može pričvrstiti "railovima" Picatinny ili Weaver.

Korisnici[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Heckler & Koch - Group Website". Heckler-koch.com. Arhivirano s originala, 27. 5. 2009. Pristupljeno 26. juna 2009.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |access-date= (pomoć)