Hedwiga

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Životinje u djelima o Harryju Potteru
The Making of Harry Potter 29-05-2012 (Hedwig).jpg
Hedwiga
Rod ženka
Vrsta snježna sova
Vlasnik Harry Potter
Posebne moći Nema, ali može pronaći i predati poštu bilo kojoj osobi bez bilo kakvih uputa, a ima i gotovo ljudsku osobnost i inteligenciju.
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Kamen mudraca

Hedwiga je ime imaginarne sove Harry Pottera iz romana i filmova o Harryju Potteru spisateljice J. K. Rowling.

Hedwigu je Harry dobio kao dar od Rubeusa Hagrida u prvoj knjizi iz serije. Kupljena je u Zakutnoj ulici dok su Harry i Hagrid tražili potrepštine za Harryjevu prvu godinu u Hogwartsu. U romanima o Harry Potteru vještice i čarobnjaci koriste sove za slanje pisama i raznih paketa što sove čini korisnijima od drugih kućnih ljubimaca. Držanje Hedwige kod kuće tokom ljetnih praznika ostaje jedno od područja sukoba između Harryja i njegovih bezjačkih skrbnika, Vernona i Petunie Dursley.

Harry je, kao i gotovo svaki vlasnik kućnog ljubimca, posebno povezan s Hedwigom. Zapravo, tokom pete knjige iz serije, Harry žali zato što se loše odnosio prema njoj i boravi s njom kad je usamljen.

Tokom iste knjige Hedwiga je ozlijeđena dok je prenosila poruku između Harryja i Siriusa Blacka. Nikad nije tačno objašnjeno ko je odgovoran za napad na Hedwigu, ali je kasnije sumnja pala na Dolores Umbridge koja je počela pregledavati svu dolaznu i odlaznu poštu.

Hedwiga bi se mogla smatrati sovom "konzervativne" osobnosti koja na neki način ne podnosi Praskavkovu hiperaktivnost i šarene tropske ptice po kojima je poštu svojevremeno slao Sirius Black. Zbog njenog odnosa prema Harryju čak bi se moglo reći da ima razvijene majčinske instinkte za Harryja, upkos tome što je životinja. Ponekad izražava i povrijeđenost i ljutnju zbog Harryjevih nenamjernih postupaka i riječi koje joj ne odgovaraju. Hedwiga u potpunosti može razumjeti Harryja, a čini se i da Harry u velikoj mjeri razumije Hedwigu.

J. K. Rowling rekla je da je ime "Hedwiga" pronašla u knjizi o srednjovjekovnim svecima; sveta Hedwiga zaštitnica je siročadi i napuštene djece.

Ostalo[uredi | uredi izvor]