Helmuth James Graf von Moltke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Helmuth James von Moltke
Example alt text
Helmuth James Graf von Moltke
Rođenje

11. mart 1907.

Kreisau, Njemačka
Smrt

23. januar 1945.

Berlin, Njemačka

Helmuth James graf von Moltke rođen je 11. marta 1907. na dobru Kreisau i ubijen je 23. januara 1945. u Berlin-Plötzensee. Njemački pravnik i borac otpora.

Ideja demokratskog otpora[uredi | uredi izvor]

Graf Moltke poslije studija prava na univerzitetu u Berlinu povremeno radi kao advokat ali se i često povlači obrađivanju svog imanja u Kreisau. Oko Moltkea, koji od 1939. do 1945. radi kao pravnik za ratna i ljudska prava u glavnoj komandi njemačke vojske (OKW-Oberkommando der Wehrmacht), sakuplja se takozvani Kreisaški krug otpora (Kreisauer Kreis). Njegov otpor se predstavlja u diskusijama o jednoj poslijehitlerskoj Njemačkoj na bazi krišćanskog odgoja njegove porodice. Pošto nije vođen destruktivnim mislima kao Goerleder, on se oslanja na moralne i socijalne, te demokratske reforme u Njemačkoj poslije Hitlera. Njegova privatna blizina admiralu Canaris-u (šef njemačke špijunaže od 1935.-1944.) daje mu mogućnost pristupa tajnim izvorima i blizini Hitlera, ali zbog svog krišćanskog uvjerenja on striktno odbija ideju atentata.

U vezi sa aferom oko Solfskog Kruga (Solf-Kreis) je 19. aprila 1944. uhapšen i iako nije bio upućen u planove atentata od 20. jula 1944., je od strane "narodnog" suda (Volksgerichtshof) osuđen na smrt.

Moltke u svom radu pokazuje jednu pacifističku vrstu otpora naspram Stauffenberga koji forsira ubistvo Hitlera.[1]

Izvori[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Der Zweite Weltkrieg, Moewig Verlag ISBN 3-8118-1625-X