Hendrik Elias

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hendrik Elias
HendrikElias.jpg
Hendrik Elias, belgijski političar
Rođenje (1902-06-12) 12. juni 1902.
Machelen, Belgija
Smrt 2. februar 1973(1973-02-02) (70 god.)
Ukkel, Belgija
Zanimanje političar

Hendrik Josef Elias (12. juni 1902. – 2. februar 1973.), belgijski političar, flamanski nacionalist, kolaboracionist za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Političku karijeru je počeo 1930. kao sekretar Vlaams Nationale Volkspartij i zastupnik u belgijskom parlamentu za općinu Gent-Eeklo u periodu od 1932. do 1944. Po osnivanju Flamanske nacionalne unije 1933. pridružio se novoj stranci i ubrzo je postao vodeći pripadnik umjerene stranačke struje. Nakon njemačke invazije postavljen je za gradonačelnika Genta, iako se protivio planovima o pripajanju Flandrije Trećem Reichu i zagovarao labaviju zajednicu.

Nakon smrti stranačkog vođe Stafa De Clercqa, 1942., Elias je preuzeo njegovu ulogu. Kao vodeći čovjek najvažnije kolaboracionističke organizacije trudio se zaustaviti regrutaciju Flamanaca u Waffen-SS i raspustiti Hitlerovuomladinu. Krajem rata je ipak počeo bliže sarađivati s nacistima u strahu od jačanja komunista.

Napredovanjem Saveznika na zapadnom ratištu, Elias je 1944. pobjegao iz Belgije u Njemačku; tamo je u egzilu djelovao belgijski kolaboracionistički pokret, ali on nije učestvovao u njemu. Nakon što su ga Francuzi uhapsili, izručen je Belgiji gdje je isprva osuđen na smrtnu kaznu koja je kasnije zamijenjena doživotnim zatvorom; ipak je pušten 24. decembra 1959. Godine 1971. objavio je autobiografiju, Vijfentwintig Jaar Vlaamse Bewiging.