Hessov zakon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hessov zakon (shema)

Hessov zakon u termodinamici odnosi se na toplotne promjene hemijskih reakcija. Kako je entalpija funkcija stanja, promjena entalpije hemijske reakcije je nezavisna od puta reakcije. Zavisi samo od promjene entalpije produkata i reaktanata reakcije, a ne od individualnih koraka. Ovo omogućava izračunavanje entalpije za reakcije koje nije moguće direktno mjeriti.

Prema Hessovom zakonu, promjene entalpije su aditivne. Tako se ΔH za neku reakciju može izračunati iz razlike između entalpije stvaranja produkata i reaktanata:

.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Nuvola apps edu science.svg Nedovršeni članak Hessov zakon koji govori o hemiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.