Hidroelektrana Čapljina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Regulisani tok Trebišnjice
Gornji kompezacijski bazen
Donji kompezacijski bazen Svitava

Hidroelektrana Čapljina smještena u Svitavi, nadomak Hutova blata, u općini Čapljina, Bosna i Hercegovina. Njezini objekti nalaze se i na području općina Neum i Ravno. Puštena je u rad 25. novembra 1979. godine.[1]

Elektrana koristi prelijevne vode na brani Grančarevo iz akumulacije Bileća, prelijevne vode iz međudotoka između brane Grančarevo i brane Gorica i vode vlastitoga slivnog područja nizvodno od brane Gorica. Od brane Gorica izgrađen je dovodni kanal, uglavnom trasom korita rijeke Trebišnjice, do zapadnog kraja Popova polja gdje se formira gornji kompenzacijski bazen. Voda se zatim dovodi tunelom promjera 8.0  m i dužine 8.105  m u smjeru Hutova blata gdje je podzemna mašinska hala s dva agregata. Iz elektrane vode se ispuštaju u donji kompenzacijski bazen Svitava, površine 1.000  ha, maksimalnog volumena 44.000.000  m³.

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Ona je reverzibilna crpno-akumulacijska hidroelektrana koja koristi vode vlastitoga slivnog područja i vode rijeke Trebišnjice. U vrijeme kada je izgrađena, bila je prva reverzibilna elektrana na prostoru Jugoslavije. Radi u tri režima rada:

  • Sa svoja dva motor–generatora jedinične snage 240 MVA elektrana daje energiju u elektroenergetsku mrežu, prvenstveno radi pokrivanja vršnih opterećenja.
  • Sa dvije reverzibilne vertikalno postavljene Francis crpke–turbine, jedinične snage po 210  MW. u razdobljima malih voda i za vrijeme manjega opterećenja na mreži, radi kao reverzibilna elektrana crpeći (vraćajući) vodu iz donjega u gornji kompenzacijski bazen.
  • Elektrana može raditi i u kompenzatorskom pogonu, odnosno može proizvoditi ili uzimati iz mreže reaktivnu energiju i to s turbinskim i crpnim smjerom vrtnje agregata.

Agregat[uredi | uredi izvor]

U podzemnoj mašinskoj hali smješteni su proizvodni agregati i ostala glavna oprema, dva učinska blok-transformatora snage po 240  MVA.

Reference[uredi | uredi izvor]