Hijeronim od Sirakuze

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)

Hijeronim (latinski: Hyeronimus}}, cca. 230. p. n. e. - 215. p. n. e.) bio je sirakuški princ, a potom kralj i tiranin u doba drugog punskog rata. Godine 216. p. n. e. je naslijedio svog djeda Hijerona II, čija je dugogodišnja vladavina, uz čvrst savez sa Rimska Republika|Rimom, Sirakuzi donijela prosperitet. Hijeronim je u trenutku stupanja na prijestolje imao 15 godina.

Njegov djed je već prije bio zabrinut zbog dječakovog lošeg karaktera i sklonosti poročnom životu, te je odredio da prije Hijeronimove punoljetnosti državom u njegovo ime upravlja 15 skrbnika. Među tim skrbnicima su bila i dva tetka - Andranodor i Zoip - koji su nakon bitke kod Kane postali uvjereni da će Rim izgubiti drugi punski rat te da Sirakuza mora napustiti svog dugogodišnjeg saveznika i prijeći na stranu pobjednička Kartagine. Dva tetka su prvo nagovorila kralja da raspusti skrbnike i zavlada sam, ali su sami stekli ključni uticaj na državnu politiku te uklonili Trazona, jedinog savjetnika koji se zalagao za očuvanje saveza s Rimom.

Hijeronim je pod Andranadorovim vodstvom poslao izaslanike u Hanibalov štab u Italiji, istovremeno tretirajući izaslanike Apija Klaudija, rimskog pretora na Siciliji, s krajnjim prezirom. Nakon što su Hanibalovi izaslanici primljeni u Sirakuzi s najvišim počastima, Hijeronim je poslao svoje izaslanike u Kartaginu da pregovaraju o savezu, odnosno ulasku u rat protiv Rima. Ispočetka je od Kartaginjana tražio samo pola Sicilije, a potom, ohrabren tokom pregovora, i cijeli otok. Kartaginjani su, pak, pristali na sve njegove uvjete te je Hijeronim okupio vojsku od 15.000 ljudi. Prije početka neprijateljstava ga je u gradu Leontiniju presrela grupa zavjerenika na čelu s Dinomenom te izbola noževima prije nego što su stigli reagirati njegovi tjelohranitelji. Hijeronima je na prijestolju naslijedio Andranodor.


Prethodi:
Hijeron II
Tiranin Sirakuze
216. p. n. e.– 215. p. n. e.
Slijedi:
Adranodor

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]