Hiljadu i jedna noć (serija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hiljadu i jedna noć
Izvorni naslovBinbir Gece
FormatRomantična dramska serija
Autori
Glumci
PorijekloTurska
Originalni jezikTurski
Br. sezona3
Br. epizoda90 (u nekim zemljama 180)
Izvršni producentKudret Sabanci
Emitiranje
Originalna mrežaKanal D
Emitiranje7. 11. 200612. 5. 2009.

Hiljadu i jedna noć (turski: Binbir Gece) jest turska televizijska serija koja se prikazivala od 2006. do 2009. Radnja serije smještena je u Istanbulu u Turskoj. Glavne uloge tumače Halit Ergenç, Bergüzar Korel, Tardu Flordun i Ceyda Düvenci.

Imenovana je prema istoimenom djelu iz srednjeg vijeka, a u muzičkoj podlozi se u nekim scenama javlja i Šeherezada Nikolaja Rimskog-Korsakova.

Muzika[uredi | uredi izvor]

Za prekrasnu muziku u seriji, zaslužni su veliki svjetski umjetnici, među kojima se ističe Korskaov, Basch i mnogi drugi. Ali, za glavnu muzičku temu serije zaslučen je Ali Tufan Kirac koji je svojim melodijama uljepšao kompletan ugođaj serije.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Šeherezada je talenovana arhitektica, zaposlena u velikoj građevinskoj firmi Binyapi, čiji su vlasnici Onur Aksal i Kerem İnceoğlu. Obojica su uspješni i poznati, ali Onur, zbog lošeg iskustva u prošlosti, potajno gaji bijes i mržnju prema ženama. Ipak, vjeruje da je Šeherazada drugačija od ostalih žena, ona plijeni ljepotom, posvećena je poslu i zahvaljujući njenom talentu firma osvojila je prestižnu nagradu na takmičenju arhitekata i dobila izuzetno važan i skup projekt u Dubaiju.

U lijepu Šeherezadu je zaljubljen i Kerem, Onurov poslovni partner i najbolji prijatelj. Ta činjenica će narušiti prijateljstvo i unijeti dosta napetosti u njihov odnos. Ali Šeherazdu muče mnogo veći problemi. Njen sin jedinac Kan boluje od izuzetno teške bolesti, leukemije. Da bi preživio, potrebna mu je hitna operacija za koju je potrebno mnogo novca. Ona očajnički pokušava osigurati sredstva i jedino je njen šef, Onur spreman pozajmiti novac. I to pod jednim uvjetom - da provede s njim jednu noć.

Šeherezada je spremna učiniti sve kako bi spasila život sinu. Pristaje na Onurovu ponudu ne govoreći mu zašto joj je novac potreban. Nakon te noći Onur postaje opsjednut Šeherezadom. Čini sve da bude u njenoj blizini nudeći joj ponovo novac, ovaj put veću svotu. Šeherezada ne pristaje i počinje tražiti drugi posao.

Onur je očajan, shvata da ne može živjeti bez nje, a saznaje i pravi razlog zbog kojeg je pristala spavati s njim. Onur stoga odlazi zaprositi Šeherezadu, na šta ona konačno pristane.

Stvari se dodatno zakopliciraju, kada Onurova majka, Peride, ne odobrava njihovo vjenčanje. Na kraju, Peride ipak uvidi njegovu ljubav prema Šeherezadi i prihvati svoju snahu.

Šeherezada se iznenadi kada otkrije da je Onur sudjelovao u natječaju za buduću gradnju naselja i da je osnovao građevinsku tvrtku kako bi ponovno surađivao s njom. Zbog toga poželi odustati od projekta, ali njezin kolega Burhan se tome usprotivi. Svi su šokirani kada se prošire glasine da su Onur i Zafer doživjeli zrakoplovnu nesreću nad Karpatima. Šeherezadu je tužni jer je izgubila Onura, Kerema grize savjest, a Feride tuguje. Svi koji su bliski Onuru i Zaferu odlaze na aerodrom. Saznaje se kako Onur zapravo nije poginuo. Šeherezada priprema malo, intimno otvorenje svoje i Burhanove firme. Između Onura i Kerema dolazi do velike svađ zbog Šeherezade. Onur i Kerem po prvi puta otvoreno razgovaraju o svojem prijateljstvu. Šeherezada ne može oprostiti Keremu što je čitavo vrijeme varao njezinu prijateljicu i što je htio razoriti njezinu vezu s Onurom.

Ali Kemalova ljubavnica Džansel umire, a sina Umuta ostavlja mužu Jamanu, koji ga, iako se ne slaže s tim, preda njegovu biološku ocu Ali Kemalu. On se , pak, rastane od Fusun i oženi Ahu, njegovu dalju rođakinju. Kerem i Bennu se vjenčaju i ona zatrudni, no rađa mrtvorođenče. Kerem otkriva kako nije Sevalin sin, nego sin njezine sestre Mine koja se bacila sa sedmoga kata jer nije bila u stanju sama odgajati sina. Kerem poslije pronađe svoga biološkog oca i upozna njegovu kćer Sezen. Nakon nekog vremena, Ali Kemal se razvodi od supruge i vraća se bivšoj ženi Fusun. Onur , pak, otkriva kako ima izvanbračnu kćer Nilufer, kojoj je majka njegova bivša zaručnica Nil. Iako ju Šeherezada i Peride u početku neće htjeti prihvatiti, naviknut će se na život s njom.

Kerem otkriva Onurovu i Šeherezadinu tajnu (da je Šeherezada spavala s Onurom zbog novca) što je razlog njihova udaljavanja.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Bivši članovi glumačke postave

Zemlje u kojima se prikazala serija[uredi | uredi izvor]

Zemlja Kanal Premijera i kraj
Argentina El Trece 2015.
Azerbejdžan Azad Azerbaycan
Bosna i Hercegovina Hayat TV 2010–2011.
Federalna televizija 16. januar 2017. - 25. august 2017.
Brazil Rede Bandeirantes[1] 2015.
Bugarska Nova Television / Diema Family 2008–2010.
Crna Gora TV Vijesti
Češka Nova 2014.
Čile Mega 2014–2015.
Grčka ANT1
Hrvatska RTL 2010–2011.
Izrael Viva Plus 2014–2015.
Indonezija ANTV 2015.
Kolumbija Caracol TV 2015.
Kosovo KTV 2010–2011.
Kuvajt Kanal D
Mađarska TV2
Makedonija A1
Peru Latina TV 2015.
Poljska TVP1 2015 – još traje
Rusija Домашний 2015 – još traje
Slovačka TV Markíza 2011.
TV Doma 2013.
2014.
2016.
Srbija Fox Tv 2010.
Turska Kanal D 2006–2009.
Ukrajina 1+1 TV
Urugvaj Canal 10 2015.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]