Idi na sadržaj

Hip-hop muzika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Hip-hop)

Hip hop također poznat kao rep muzika i ranije poznat kao disko rep,[1][2] je žanr popularne muzike i kulturni pokret koji je započeo među urbanim Afroamerikancima, Jamajkancima i Portorikancima u Bronxu, kvartu New Yorka, tokom ranih 1970ih i otad se proširio po cijelom svijetu. Sastoji se od stilizovane ritmičke muzike (obično izgrađene oko udaranja bubnjeva) koja obično prati repovanje, ritmičnog i rimovanog govora koji se pjeva.

Četiri glavna obilježja, ili "elementa", hip hop kulture su MCanje (repanje), DJanje, grafiti, i breakdance. Neki smatraju beatbox petim elementom hip hopa; neki bi dodali politički aktivizam, hip hop modu, hip hop sleng, double dutching (urbana forma preskakanja užeta) ili druge elemente kao važne dijelove hip hopa. Pojam je otad postao sinonim za hip hop muziku (ili rap muziku) publici.

Iako se često koristi kao sinonim za repanje, "hip hop" pravilnije označava praksu čitave subkulture.[3][4] Termin hip hop muzika se ponekad koristi kao sinonim za termin rep muzika,[5][6] iako repanje nije obavezna komponenta hip hop muzike; žanr može uključiti i druge elemente hip hop kulture, uključujući DJing, turntablism, scratching, beatboxing i instrumentalne pjesme.[7][8]

Porijeklo izraza "hip hop" je nejasno. Pokret koji je kasnije postao poznat kao "hip hop" je navodno počeo sa DJ Kool Hercom, dok se DJu Afrika Bambaataa često pridodaju zasluge izuma termina "hip hop" za opisivanje kulture. Razne mitske etimologije i komplicirana značenja se dodana izrazu i nastavljaju se propagirati unutar hip hop zajednice.

Početkom 1990-ih hip hop dostiže popularnost rocka, a do 2002. ga daleko prestiže u vidu popularnosti.

Hip Hop muzika

[uredi | uredi izvor]

Mnogi faktori koji su uticali na rani hip hop su složeni i brojni. Iako se većini može uzeti korijen iz Afričke kulture, multikulturalno društvo New York Cityja rezultiralo je raznim muzičkim uticajima koji su pronalazili svoj put do hip hop muzike.

Elementi stila i tehnike repanja potiču od griota Zapadne Afrike; putujući pjevači i pjesnici imali su muzičke stilove koji su sadržavali elemente od kojih će se kasnije razviti hip hop muzika. Neke griotske tradicije došle su u Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Karibe s prijevozom afričkih Robova u "Novi Svijet". Drugi bitni faktori su govorne sekcije u pjesmama soul i funk muzičara kao što su James Brown i Isaac Hayes.

Jedan od mnogih faktora za stvaranje današnje hip hop muzike je jamajkanski stil zvan Dub, koji se uzdigao kao podvrsta Reggaea u 1960-ima. U dub muzici su producenti kao što su King Tubby stvarali instrumentalne verzije popularnih reggae pjesama za svrhe klubova i zvučnih sastava; otkrili su da plesači bolje reagiraju na produžene, izolirane ritmove pjesama, često predstavljajući čvrste nastupe udaraljki i snažne bas-linije.

Ubrzo su MC-evi koji su vodili plesove počeli pričati preko instrumentalnih ploča i vještine MCeva poput U-Roya, Dr. Alimontada i Dillingera su im pomogle da dostignu popularnost. Ova se tradicija nastavlja u današnjoj Dancehall muzici. 1967., jamajkanski imigranti poput DJ Kool Herca primijenili su metode Dub dionica na Funk dionice koje su bile popularne u New Yorku. Prema Davidu Topu, reggae nije bio popularan među hip hop obožavaocima u ranim godinama hip hopa, unatoč njegovu uticaju.

U parkovima i društvenim centrima, nadolazeći DJi svirali su okupljenim grupama mladeži željnih čuti stare funk zvukove. Vrlo ubrzo (do 1976/77) DJi i plesači odavali su posebnu pažnju teškim, funky instrumental dionicama udaraljki u bilo kojoj ploči s dobrim prekidima bubnjeva. Tu su spadale pjesme poput "It's Just Begun" Jimmy Castora, "Scorpio" Dennisa Coffreya i "Dance To The Drummers Beat" Hermana Kellya, kao i pjesme Rolling Stonesa i drugih bjelačkih rock bendova. Jedna od prvih izdanih hip hop pjesama bila je "Rapper's Delight" Sugarhill Ganga, koja je uzela sample popularne disco pjesme "Good Times" grupe Chic.

Djeca koja su plesala na ritmove počeli su se zvati B-Boys, a energetični, akrobatski stil plesa popraćen ritmom nazvao se "breaking". Najpopularniji Bronx DJi poput Kool Herca, Afrika Bambaatae i Grandmaster Flasha počeli su miksati dvije snimke iste pjesme da bi ritmovi trajali duže, s brzim cuttingima na miksetama. Bubnjarska dionica od 20 sekundi mogla je biti pretvorena u 5-minutni mix.

Osim eksperimentiranja s tehničkom stranom DJ-anja (kao Cutting i Scratching), Bronx Jocksi su počeli eksperimentirati s elektronskom muzikom iz Evrope. Kraftwerkov hit iz 1977. "Trans-Europe Express" bio je miljenik B-Boya zbog vozajuće metalne mješavine kompjuteriziranih bubanj-dionica i sintisajzera. Dok se sve ovo događalo na vrućim podijima Bronxa, drugi bitan element hip hop scene pojavljivao se na ulicama.

Error using {{music}}: unable to parse music symbol ""

Poznati hip-hop umjetnici

[uredi | uredi izvor]

= Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Trapp, Erin (1. 7. 2005). "The Push and Pull of Hip-Hop: A Social Movement Analysis". American Behavioral Scientist. 48 (11): 1482. doi:10.1177/0002764205277427. S2CID 146340783. Much scholarly effort has been devoted to hip-hop (also known as rap) music in the past two decades...
  2. ^ Leach, Andrew (2008). ""One Day It'll All Make Sense": Hip-Hop and Rap Resources for Music Librarians". Notes. 65 (1): 9–37. doi:10.1353/not.0.0039. ISSN 0027-4380. JSTOR 30163606. S2CID 144572911. Arhivirano s originala, 28. 1. 2021. Pristupljeno 5. 12. 2020.
  3. ^ Harvard Dictionary of Music article for hip hop, retrieved from Google Books Arhivirano 10. 1. 2016. na Wayback Machine: While often used to refer to rap music, hip hop more properly denotes the practice of the entire subculture
  4. ^ AllMusic article for Hip-hop/Urban, retrieved from AllMusic.com: Hip-Hop is the catch-all term for rap and the culture it spawned. Arhivirano 11. 3. 2012. na Wayback Machine
  5. ^ Greška kod citiranja: Nevaljana oznaka <ref>; nije naveden tekst za reference s imenom britannica-rap
  6. ^ Encyclopædia Britannica article on hip-hop, retrieved from britannica.com Arhivirano 11. 5. 2011. na Wayback Machine: Hip-hop, cultural movement that attained widespread popularity in the 1980s and '90s; also, the backing music for rap, the musical style incorporating rhythmic and/or rhyming speech that became the movement's most lasting and influential art form.
  7. ^ "Hip-hop". Merriam-Webster Dictionary. Merriam-Webster, Incorporated. Pristupljeno 5. 2. 2017.
  8. ^ "Hip-hop". Oxford English Dictionary. Oxford University Press. Pristupljeno 6. 10. 2011.

Dodatna literatura

[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]