Hipnotičko stanje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Hipnotičko stanje je oblik kvalitativne poremećaji svijesti. Ovo stanje suženja svijesti postiže se pomoću hipnotizera, osobe koja je vična da drugu osobu (medijum) hipnotiše, tj. dovede u stanje sužene svijesti. Tada je moguće doprijeti do nekih podsvijesnih sadržaja, koji mogu biti uzrok neurotičnih smetnji. Spoznajom tog sadržaja, koji je prijetio prodorom u svijesni dio ličnosti, a do tada bio nepoznat sa nedokučivo mogućim destruktivnim dejstvom na svjesni dio ličnosti, osoba se oslobađa neurotskih simptoma. Pod komandom hipnotizera hipnotisana osoba izvršava neke prostije radnje, ali nikad ono što ne bi učinila u normalnom stanju svijesti. Definišu se različiti stepeni dubine svijesti, dopirući do dubljih instanci podsvijesti čovjeka.