Hipoventilacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hipoventilacija
Klasifikacija i vanjski resursi
ICD-10R06.8
ICD-9786.09
DiseasesDB29214
MedlinePlus002377
eMedicinemed/3470
MeSHD007040

Hipoventilacija ili dišna depresija nastaje kada je ventilacija neadekvatna (hipo znači 'ispod') za obavljanje potrebne izmjene plinova. Po definiciji, uzrokuje povećanu koncentraciju ugljik-dioksida (hiperkapnija) i respiracijsku acidozu. hipoventilacija nije sinonim za respiratorni zastoj, u kojem disanje potpuno prestaje i smrt nastupi u roku od nekoliko minuta zbog hipoksije i brzo dovodi do potpune anoksije, iako su oboje medicinski hitni slučajevi. Hipoventilacija se može smatrati prethodnikom hipoksije, a njena letalnost se pripisuje hipoksiji zbog toksičnosti ugljik-dioksida.

Uzroci[uredi | uredi izvor]

Hipoventilaciju mogu prouzrokoö[[]]vati:

  1. i (hotimično) zadrža
  2. mvanje
  • daha ili disanja, naprimjer, [[hipoventilacijsk

p[[[[[[)[[]]]]]]]] tv[[]]ning]].[1] or Buteyko

Lijekovi[uredi | uredi izvor]

Kao nuspojava lijekova ili rekreativnih lijekova, hipoventilacija može postati potencijalno opasna po život. Mnogo različitih lijekova koji su depresivi zacentralni nervni sistem (CNS) kao što su etanol, benzodiazepini, barbiturati, gama-hidroksi-buterna kiselina (GHB]), sedativi i opioidi stvaraju respiratornu depresiju kada se uzimaju u velikim ili prekomernim dozama ili pomiješaju sa drugim depresivima. Jaki opijati (poput fentanila, heroina i morfina), barbiturata, te određeni benzodiazepini (kratko delujući i alprazolam) poznati su po depresiji disanja . Kod predoziranja, osoba može potpuno prestati disati (ući u respiratorno zatajenje) što je brzo fatalno bez liječenja. Opioidi, u predoziranju ili u kombinaciji s drugim depresivima, poznati su uzroci za takve smrtne slučajeve.

Liječenje[uredi | uredi izvor]

Respiratorni stimulansi poput niketamida obično su korišteni za suzbijanje respiratorne depresije predoziranjem depresorima CNS-a, ali su nudili ograničenu efikasnost. Ispituje se novi lijek kao respiratorni stimulans nazvan BIMU8 koji se čini značajno efikasnijim i može biti od koristi za suzbijanje respiratorne depresije proizvedene opijatima i sličnim lijekovima bez kompenzacije njihovih terapijskih učinaka.

Ako respiratorna depresija nastane zbog predoziranja opioidima, obično će se primenjivati opioidni antagonist, najverovatnije nalokson. To će brzo preokrenuti respiratornu depresiju ukoliko nije komplicirana zbog drugih depresiva. Međutim, antagonist opioida može također izazvati sindrom ovisnosti od opioida u hroničnih korisnika. Tokom početnog reanimacije, može biti potrebna mehanička ventilacija.

Pridružene promjene[uredi | uredi izvor]

Poremećaji kao što je sindrom kongenitalne centralne hipoventilacije (CCHS) i ROHHAD (prekomjerna pretilost, hipotalamusna disfunkcija, hipoventilacija, sa autonomnom disregulacijom) prepoznaju se kao stanja koja su povezana s hipoventilacijom. CCHS može biti značajan faktor u nekim slučajevima sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS), koji se često naziva i "smrt dječjih kreveta" ili "smrt dječjeg krevetića". Suprotan uvjet je hiperventilacija (previše ventilacije), što rezultira niskom razinom ugljiik-dioksida (hipokapnija), a ne hiperkapnija.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Woorons, m5555 m 7
    1. 3Hypoventilation training, push your limits! Arpeh, 2014, 164p. (ISBN 978-2-9546040-1-5)
  2. ^ Zubieta-Calleja, GR; Paulev, PE; Zubieta-Calleja, L; Zubieta-Calleja, N; Zubieta-Castillo, G (septembar 2006). "Hypoventilation in chronic mountain sickness: a mechanism to preserve energy". Journal of Physiology and Pharmacology. 57 Suppl 4: 425–30. PMID 17072073.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]