Historija Srbije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Historija Srbije predstavlja prošlost područja na kojem se nalazi današnja država Srbija. Na područje današnje Srbije Srbi se doseljavaju početkom 7. vijeka. U okviru ovog sagledavanja historije Srbije, prošlost područja na koji su se kasnije naselili Srbi prati se od najstarijih vremena od prethistorije i kroz antičko razdoblje. Prema Konstantinu VII Porfirogenetu (De administrando imperio), na Balkansko poluostrvo i područje današnje Srbije Srbi dolaze sa sjevera. U novoj sredini formiraju svoje prve državne organizacije. Svoju sklaviniju rašku osnivaju na području Polimlja. Ova sklavinija je evoluirala u kneževinu koja doživljava vrhunac u doba kneza Časlava Klonimirovića, a u 11. vijeku njome upravljaju veliki župani. Najpoznatiji od njih Stefan Nemanja rodonačelnik je dinastije Nemanjići. Godine 1217. u doba Stefana Nemanjića Raška postaje kraljevinom. Srpsko carstvo formirano je 1346. godine u doba Stefana Dušana. Smrću Uroša I. 1371. nestaje dinastija Nemanjića i Srpsko carstvo. Na njegovim ruševinama razvijaju se oblasti krupnih velmoža kao što su oblasti Nikole Altomanovića, Lazara Hrebeljanovića, braće Mrnjavčević i drugih. Godine 1402. uspostavljena je Despotovina na čijem čelu je despot Stefan Lazarević (1402-1427), sin Lazara Hrebeljanovića.

Srpsku despotovinu 1459. godine zauzima Osmanlijsko carstvo i dijeli ga na više sandžaka. Uspjeh srpske revolucije protiv Osmanlijske vladavine 1817. godine označava rođenje Kneževine Srbije, koja je ostvarila de facto nezavisnost 1867. godine i konačno dobila priznanje od strane velikih sila na Berlinskom kongresu 1878. godine. Kao pobjednik[nedostaje referenca] u Balkanskim ratovima 1913. godine, Srbija je povratila Vardarsku Makedoniju, Kosovo i Rašku. Godine 1918. Vojvodina je proglasila otcjepljenje od Austro-Ugarske i priključila se slavenskoj državi Slovenaca, Hrvata i Srba. Kraljevina Srbija se pridružila Uniji 1. decembra 1918. godine, a zemlja je nazvana Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

Srbija je dostigla svoje sadašnje granice nakon Drugog svjetskog rata, kada je postala federalna jedinica unutar Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Nakon raspada Jugoslavije u nizu ratova 1990ih, Srbija ponovo postaje nezavisna država 5. juna 2006. godine, nakon raspada kratke zajednice sa Crnom Gorom.

Prahistorija[uredi | uredi izvor]

Neolitska Starčevačka i Vinčanska kultura su dominirali Balkanom prije oko 8.500 godina. Neki naučnici smatraju da prahistorijski Vinčanski znakovi predstavljaju jedan od najstarijih poznatih oblika sistema pisanja (datiraju od 6.000. do 4.000. godine p.n.e.).

Rimska era[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]