Idi na sadržaj

Historijski grad Šaki

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Historijski grad Šaki
Svjetska baština
Okruženje Šaki Kanove palate
Zvanični nazivHistorijski grad Šaki sa Kanovom palatom
Lokacija Azerbejdžan
Kriterijii, v
Referenca1549
Uvrštenje2019 (43. sjednica)
Ugroženostno

Historijski grad Šaki nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Azerbejdžana, u podnožju planina Velikog Kavkaza, na nadmorskoj visini 545 m. Udaljen je 240 km. od glavnog grada Bakua i u njemu živi oko 68.400 stanovnika.[1]

Podijeljen je na dva dijela rijekom Gurjana. Stariji sjeverni dio izgrađen je na planini, a južni dio se proteže dolinom rijeke. Njegovo historijsko jezgro, obnovljeno nakon uništenja ranijeg grada muljnim tokovima u 18. vijeku, karakteriše tradicionalna arhitektonska cjelina kuća sa svojim tipičnim visokim sedlastim krovovima, dubokim verandama i baštama ključne su karakteristike historijskog urbanog pejzaža, unutar okruženja šumovitih planinskih padina.[2][3]

Svjetska baština

[uredi | uredi izvor]

Centar grada i Šaki Kanova palata upisani su na UNESCO-ov popis svjetske baštine 2019. godine zbog svoje jedinstvene arhitekture i istorije kao važnog trgovačkog centra duž Puta svile. Na arhitekturu grada utjecala je Safavidska, Qadžarska i ruska građevinska tradicija.

Palata na sjeveroistoku grada, i brojne trgovačke kuće odražavaju bogatstvo stvoreno uzgojem svilene bube i trgovinom svilenim čahurama od kasnog 18. do 19. stoljeća.

Šaki kanova palata bila je ljetna rezidencija za kanove oblasti Šaki. Sagradio ju je 1797. godine Muhamed Hasan Kan. Bila je namijenjena za smještaj kanova koji su bili zaduženi za kontrolu oblasti Šaki, kao vicekraljevi vladajuće Zandske i kasnije Qadžarske perzijske dinastije oko 1750. godine. Oblast je pripojene Ruskom carstvu prema Gulistanskom ugovoru 1813. godine nakon rusko - perzijskog rata (1804–1813).

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Šaki, osnovni podaci
  2. ^ "Historic Centre of Sheki with the Khan's Palace". UNESCO.org. Pristupljeno 22. 6. 2022.
  3. ^ UNESCO: Svjetska baština u Azerbejdžanu - Pristupljeno 17.11.2021.engleski: '