Hizbul Islam

S Wikipedije, slobodne enciklopedije


Hizbul Islam (Islamska Stranka), također poznata kao Hizbul Islaami, Hisbi Islam i Hezb-ul Islam je somalijska islamistička grupa. Organizacija je formirana nakon ujedinjenja četiri islamističke grupe za borbu protiv vlade predsjednika Sharifa Sheikha Ahmada. Učestovala je i u borbama protiv Etiopije.

Historija[uredi | uredi izvor]

Iako je grupa osnovana mjesec dana ranije, za Hizbul Islam se saznalo tek 8. februara 2009., kada su objavili rat vladi Sharifa Ahmada i borcima mirovnih snaga afričke unije u Mogadišu. Sheikh Omar Iman Abubakar je imenovan za predsjednika. Inače, on je bio visoki funkcioner u Alijansi za oslobođenje Somalije, čije su se baze nalazile u Eritreji.

28. februara potpisan je sporazum između Hizbul Islama i somalijske vlade. Međutim, 1. marta se vidjelo da uslovi o prekidu sukoba neće biti ispunjeni, jer ni vlada, a ni Hizbul Islam nisu ostavili oružje, a vlada također nije ispoštovala ugovor kojim će se u Somaliji uvesti šerijatski zakon.

24. marta je došlo do podjela u grupi. Frakcija na čelu sa Indho Adeom je pokazala spremnost na pregovore sa afričkom unijom. Zauzvrat, preostali iz Hizbul Islama su se pridružili Sheikh Ahmadovoj vladi.

Hassan Aweys je optužuio Adea da teži da uništi organizaciju Hizbul Islama. To je dovelo do još većih podjela frakcija kojih su vodili Ade i Aweys (iako je Sheikh Omar bio na čelu Hizbul Islama).

4. maja, Al-Shabaab i Hizbul Islam su izveli napad na bazu Adeovih boraca. Cilj napada je bilo proširenje uticaja Al-Shabaaba i Hizbul Islama na teritoriji Adeovih snaga.

12. maja, Ade je oružje svojih snaga prodao Hizbul Islamu, te je to značilo kraj podjele.

26. maja, Sheikh Omar je mjesto predsjednika grupe prepustio Aweysu.

Tokom maja počela je ofanziva, koju su snage Hizbul Islama vodile sa borcima Al-Shabaaba. Kao rezultat napada osvojene su centralne pokrajine Hiiraan, Shabeellaha Dhexe i Galguduud, kao i grad Mareeg. Međutim, nedugo nakon toga, vladine snage su ponovo preuzele kontrolu nad Mareegom, Galguduudom i Shabeellaha Dhexeom.

1. oktobra u Kismayu, su izbili sukobi između boraca Hizbul Islama i Al-Shabaaba. Odnosi snaga koje su kontrolisale jug zemlje pogoršali su se u septembru. Sukobi su počeli zbog Al-Shabaabovog odbijanja da neke od pokrajina i gradova preda snagama Hizbul Islama. Kao rezultat borbe, 12 ljudi je poginulo, a 70 je povrijeđeno u prve dvije sedmice sukoba. 15. oktobra je u sukobima ubijeno najmanje 17 boraca. Lider Hizbul Islama optužio je Al-Shabaab da regrutuje strane borce. Neke jedinice Al-Shabaaba su bile primorane na povlačenje.

Od izbijanja sukoba između dvije grupe, napadi na somalijske trupe su se drastično smanjili, te se Bitka za Mogadiš praktično završila.

Tokom januara 2010., počela je bitka u Dobleyu. 19. marta, tokom razmjene vatre ubijen je jedan od vođa Al-Shabaaba. U bitki su pobjedili borci Al-Shabaaba, a od tada se ove dvije skupine stalno nadmeću za prevlast, ugled i uticaj u južnim i centralnim predjelima države.

23. decembra, Shabaabovi borci su preuzeli kontrolu nad glavnim gradom. Nakon toga, Hizbul Islamovi borci ponovo se ujedinjuju sa Al-Shabaabom, te je to bio kraj razjedinjenja islamističkih grupa. Ove dvije organizacije željele su svrgnuti Ahmada, te uspostaviti šerijat i islamski hilafet u Somaliji.

Nakon somalijsko-kenijskog napada na Kismayo, 24. septembra 2012. najavljeno je rascjepanje Hizbul Islamovih i Al-Shabaabovih jedinica. Odluka je motivirana promjenama na političkoj sceni, te neslaganje sa političkom filozofijom Al-Shabaabovih snaga. Aweys, lider Hizbul Islama, kritizirao je Al-Shabaab zbog navodnog ubijanja civila i njihove veze sa Al-Kaidom. Osim toga, proglašena je saradnja sa političkim akterima radi postizanja zajedničkog dobra.

Ideologije[uredi | uredi izvor]

Kao ideologije Hizbul Islama ističu se militanti i sunitski islamizam, te somalijski nacionalizam.

Plemenska pripadnost[uredi | uredi izvor]

Većina boraca Hizbul Islama pripada klanovima Ayr Habargedir i Hawiye.

Savezništva i neprijateljstva[uredi | uredi izvor]

Iako nisu formalno saveznici, Hizbul Islam sarađuje sa Alijansom za oslobođenje Somalije, Jabhatul Islamiyom i Mu'askar Ras Kambonijem. Nekada su bili saveznici sa Al-Shabaabom i Muaskar Anoleom, organizacijom koja je ukinuta 2009.

Snage Hizbul Islama trenutno ratuju sa Al-Shabaabom i mirovnim afričkim vojskama, dok sa vladom te države imaju solidan odnos.

Područja operacija[uredi | uredi izvor]

Snage Hizbul Islama su prisutne u južnom i centralnom dijelu zemlje. Sjedište Hizbul Islama se prvobitno nalazilo u Kismayu, ali je kasnije premješteno u Afgooye.

Hizbul Islamovi militanti aktivni su bili od januara 2009., do decembra 2010. Uslijedila je duža pauza, ali su borci ove grupe aktivni od septembra 2012.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]