Hlorfenamin

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hlorfenamin
Naziv lijeka Hlorfenamin
Druga imena Hlorfeniramin
Grupa Antihistaminici
Trgovačka imena Chlor-Trimeton
Piriton
Chlor-Tripolon
Tylol
Klasifikacija
ATC kodovi R06AB04
CAS registarski broj 132-22-9
Dostupnost bez recepta: ne
Stručne informacije
Hemijske osobine
Chlorphenamine.svg
Ime po IUPAC 3-(4-hlorofenil)-N,N-dimetil-3-piridin-2-il-propan-1-amin
Sumarna formula C16H19ClN2
Molarna masa 274,788 g/mol
Farmakokinetičke osobine
Biološka raspoloživost 25-50%
Metabolizam hepatično
Poluvrijeme eliminacije 21-27h
Izlučivanje renalno

Hlorfenamin (INN) ili Hlorfeniramin, je često upotrebljavani antihistamin komercijalno dostupan u obliku soli maleata. Prodaje se pod zaštičenim nazivima: Chlor-Trimeton®, Piriton®, Chlor-Tripolon® u SAD, te kao Tylol® u Bosni i Hercegovini, Turskoj, Rusiji i drugim zemljama. Spada u prvu generaciju alkilaminskih antihistamina. Koristi se za ublažavanje simptoma alergija poput rinitisa i urtikarije. Njegovi sedativski efekti su dosta slabiji od drugih antihistamina prve generacije. Također ima i antidepresivna svojstva. Upotrebljava se i u veterinarskoj praksi kod malih životinja.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Star of life.svg Nedovršeni članak Hlorfenamin koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.