Hobiti (Gospodar prstenova)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Hobiti, narod iz serijala Gospodar prstenova, su mala bića, upola ljudske visine, koji žive u rupama u zemlji. Hobiti se sastoje iz tri roda: Hobiti koji žive uz rijeku koji se zovu Sturi, Hobiti iz Hobitona odnosno Hartufi, najmnogobrojniji i najniži hobiti i hobiti koji su nekada živjeli sa Vilenjacima, svijetli i visoki, stanovnici Brendivajna koje nazivaju Falohide. Prvi hobit koji je postao slavan je bio Bilbo Baggins koji je pronašao Prsten Moći i pomogao da se ubije zmaj Smaug Zlatni. Zatim dolaze na red četiri hrabra hobita: Frodo, Sam, Merry i Pippin. Frodo i Sam su putovali u Mordor i uništili Prsten Moći, dok su se Merry i Pippin borili za Rohan i Gondor i nagovorili su Ente da napadnu Izengard. Mnogo godina su hobiti živjeli u miru zbog zasluga ove četvorice.


Books-aj.svg aj ashton 01.svg Nedovršeni članak Hobiti (Gospodar prstenova) koji govori o književnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.