Idi na sadržaj

Hodr

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hodr usmrćuje Baldra, slika iz islandskog manuskripta iz 18. vijeka

Hodr (staronordijski Höðr) se zove slijepi bog iz nordijske mitologije. Iz roda je Asa jer je sin Odinov. Majka mu je božica Frigg. Nenamjerno je usmrtio svog brata Baldra, najljepšeg i najdražeg među bogovima.

Sve su stvari, i žive i nežive, obećale Frigg da neće naškoditi Baldru. Nije to učinila jedino imela jer ju je Frigg smatrala suviše mladom i bezopasnom da bi od nje tražila zakletvu. Tako su bogovi običavali provoditi vrijeme gađajući Baldra što ih je silno zabavljalo budući da je ovaj bio neranjiv. Hodr nije učestvovao u takvim igrama jer je bio slijep. Priđe mu jednog dana Loki i ponudi mu se da mu pomogne da i on pogodi brata. Dadne mu u ruke strjelicu od imele (za koju je saznao da se nije zaklela) i pomogne mu da je odapne u pravom smjeru. Baldr, pogođen, odmah umre.

Snorri Sturluson u Proznoj eddi ne govori što se dogodilo Hodru. Ipak, govoreći o propasti bogova, Ragnaroku, kaže da će se preživjelima Magniju, Modiju, Vidaru i Valiju iz Hela, zemlje mrtvih, pridružiti i Baldr i Hodr. Što će reći da je Hodr na neki način usmrćen.

Drugi izvori govore na je Odin s divicom Rind začeo sina Vidara. Neki kažu da je Odin silovao Rind. Vidar je odrastao za jedan dan i usmrtio Hodra.


Saxo Grammaticus bilježi nešto drugo: prema njemu su braća Hodr i Baldr takmaci za ruku Nanne. Na kraju Hodr usmrti zlog brata Balra.