Hogsmeade

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Harry Potter mjesto
Hogsmeade
Lokacija Škotska
Stanari Madam Rosmerta, Aberforth Dumbledore
(ostali neimenovani stanovnici)
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Kamen mudraca
(nije imenovan)
Harry Potter i zatočenik Azkabana (pravo pojavljivanje)


Hogsmeade je imaginarno selo u Škotskoj koje se pojavljuje u romanima o Harry Potteru. To je jedino selo u Velikoj Britaniji u kojem žive samo čarobnjaci i nalazi se južno od Hogwartsa. Učenici treće godine i stariji smiju posjećivati selo ako imaju potpisani pristanak roditelja ili skrbnika.

Hogsmeade se nije 'pojavljivao' u filmovima o Harry Potteru (osim tokom dolaska Hogwarts Expressa na željezničku stanicu) sve do izlaska Harry Pottera i Zatočenika Azkabana.

Tri metle[uredi | uredi izvor]

Tri metle je jedna od lokalnih gostionica. Poznat je po "pivoslacu" i lijepoj vlasnici Madame Rosmerti koja živi iznad gostionice. Ronu Weasleyu se sviđa Madame Rosmerta, ali on to poriče. Tri metle je omiljena gostionica učenika iz Hogwartsa koji se u njoj odmaraju zbog stresa u školi ili ispita.

Zonkov dućan psina[uredi | uredi izvor]

Zonkov dućan psina ima predmete za šale i tikove koji bi mogli ispuniti čak i najluđe snove Freda i Georgea Weasleya. Dućan je zatvoren u Harry Potteru i Princu miješane krvi, mogući razlozi zatvaranja su Voldemortov ponovni uspon ili konkurecija novog Fredovog i Georgeovog dućana u Londonu. Blizanci su planirali kupiti dućan, ali su odustali nakon što je učenicima iz Hogwartsa zabranjeno posjećivati Hogsmeade.

Željeznička stanica u Hogsmeadeu[uredi | uredi izvor]

Na ovu željezničku stanicu dolazi Hogwarts Express nakon polaska s King's Crossa.

Veprova glava[uredi | uredi izvor]

Veprova glava je gostionica koja privlači potpuno drugačije goste od onih koji zalaze u Tri melte. Sama gostionica je prljava, pod je prekriven slojevima prljavštine, a na prozorima ima toliko prljavštine da kroz njih jedva prolazi nešto danjeg svjetla. U prizemlju se nalazi samo jedna prostorija, ali na katu ima više soba. Harry je primijetio da prostorija zaudara po kozama i da je u gostionici neka vrsta mode sakrivanje lica. Učenicima je dozvoljeno posjećivati Veprovu glavu, ali im profesori savjetuju da ponesu svoje čaše. Pipničar je stariji čovjek, i zapravo je brat Albusa Dumbledorea, Aberforth.

Derviš i Banges[uredi | uredi izvor]

Dućan koji prodaje i popravlja magičnu opremu i prodaje čarobne napitke. Nalazi se na kraju glavne ulice.

Scrivenshaftova trgovina pera[uredi | uredi izvor]

Scrivenshaft je dućan koji prodaje pisaći pribor. Nalazi se u glavnoj ulici.

Otmjene večernje krpice za čarobnjake[uredi | uredi izvor]

Otmjene večernje krpice za čarobnjake prodaju odjeću. Još dva takva dućana postoje u Londonu i Parizu. Dućan je pun pomalo čudnih stvari, a čini se da se posebno specijalizirao za neobične čarape.

Čajana madame Puddifoot[uredi | uredi izvor]

Čajana se nalazi u maloj uličici blizu glavne ulice u Hogsmeadeu. To je omiljeno okupljalište sretno zaljubljenih učenika iz Hogwartsa. Dekori prelaze granicu dobrog ukusa, a Madame Pudifoot posebno pretjeruje s ukrasima na Valentinovo kada unajmljuje zlatne kerubine koji bacaju ružičaste konfete po parovima. Harry je proveo Valentinovo u toj čajani sa Cho Chang 1995. na njegovoj petoj godini.

Medičarnica[uredi | uredi izvor]

Medičarnica je jedan od najpoznatijih čarobnjačkih dućana sltkišima na svijetu. Dućan prodaje različite čarobnjačke slatkiše i slastice - čokoladne žabe, lomna pera od sukanog šećera i sušene žohare, komade nugata, karamele, stotine vrsta čokolada i kugle šerbeta. U Medičarnici se mogu naći slatkiši "specijalnih efekata" -Drubelove gume za žvakanje, papreni vražićci, ledeni miševi i kreme od mentola.

Slatkiši iz Medičarnice se mogu kupiti i u Hogwarts Expressu na putu u i iz Hogwartsa.

Vlasnici dućana, Ambrosius Flume i njegova supruga, žive u stanu iznad dućana. U Hogwartsu postoji tajni prolaz koji vodi do podruma u Medičarnici i kojim se Harry služio kako bi došao do Hogsmeadea u Harry Potter i zatočenik Azkabana.

Poštanski ured[uredi | uredi izvor]

Poštanski je ured pun sova koje su označene bojama po tome koliko brzo mogu dostaviti pismo.

Vrištava daščara[uredi | uredi izvor]

To je navodno kuća s najviše duhova u cijeloj Britaniji. Duhovi iz Hogwartsa izbjegavaju to mjesto. Fred i George Weasley su, naravno, pokušali ući, ali nisu uspjeli. Kad su James Potter i njegovi prijatelji bili u školi Remus Lupin je koristio tu kuću tokom svojih preobrazbi u vukodlaka kako ne bi ugrožavao druge učenike.