Honshū

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Honšu)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Japansko ostrvo Honšu (Honshu)

Honšu ili Hondo (本州, Honshū, doslovno "Glavno ostrvo") , je najveće japansko ostrvo, i naziva se kopnenim Japanom. Na jugu ga Unutrašnje more (Inland Sea), i Kamon moreuz odvajaju od ostrva Šikoku i Kjušu. Na sjeveru ga Cugaru moreuz odvaja od ostrva Hokaido, na istoku je Pacifički okean a na zapadu Japansko more (Istočno more).

Geografija[uredi | uredi izvor]

Ostrvo je oko 1290 kilometara dugo, a u širini varira od 48 do 241 kilometra u centralnom regionu. Ostrvo Honšu je, kao i ostala japanska ostrva, vrlo planinsko. Najviši vrhovi Japana se nalaze u centralnoj planinskoj masi, često zvanoj Japanske Alpe. Najviši vrh zemlje, Fudži, se uzdiže 3.776 metra iznad površine mora. Fudži regija često podleže snažnim zemljotresima. Najviši aktivni vulkan Japana, planina Asama, je oko 140 kilometra sjeverozapadno od Tokija. Rijeke: Tone, Šinano, i Kino, koje su među najvećim u Japanu, se nalaze na ovom ostrvu. Honšu sadrži i brojna jezera koja su poznata kao ljetna odmarališta. Znatno preko polovine stanovništva Japana živi u nizijama Honšua. Osim Tokija, glavnog grada Japana, vodeći gradovi na ostrvu su Osaka, Nagoja, Kjoto, Jokohama, Kobe, i Hirošima. Površina, uključujući skoro 200 priobalnih ostrva, iznosi 230.940 kilometra kvadratna, a broj stanovnika (2005.) 103.000.000.

Klima[uredi | uredi izvor]

Kako se Honšu prostire na oko 8 stepeni širine, ima široke regionalne varijacije klime. Na zapadu od centralnog uzvišenja, i u sjevernom dijelu ostrva su uobičajene oštre zime, sa značajnim snijegom. Topla Kurošio (Japanska) struja donosi blaže zime istočnim obalskim regionima i centralnoj ostrvskoj zoni. Zbog zapadnog monsuna, ljeta su obično vlažna i vruća, sa najvišim temperaturama do 35 stepeni celzija. Sezona tajfuna je obično u septembru i oktobru, i oni donose velike kiše koje često uzrokuju teške poplave.