Honey, Honey

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
"Honey, Honey"
Datoteka:Honey-honey ring-ring.jpeg
Singl ABBA-e
s albuma Waterloo
ObjavljenApril 1974.
SnimljenJanuar 1974., Metronome Studio
ŽanrPop
Trajanje2:53
IzdavačPolar Music
TekstBenny Andersson
Björn Ulvaeus
Producent(i)Benny Andersson
Björn Ulvaeus

Honey, Honey je pjesma švedske pop grupe ABBA. Objavljena je na drugoj singl ploči sa njihovog drugog studijskog albuma Waterloo, nakon uspjeha naslovne pjesme na Eurosongu 1974. godine.

Produkcija[uredi | uredi izvor]

Pjesmu "Honey, Honey" napisali su gitarist Björn Ulvaeus, klavijaturist Benny Andersson i Stig Anderson, uz pjevačku podršku Agnethe Fältskog, Anni-Frid Lyngstad i Björna Ulvaeusa. Osim engleske verzije, ABBA je također snimila pjesmu "Honey, Honey" na švedskom jeziku 30. januara 1974. godine u Metronome Studiu u Stockholmu. Ovo je bilo posljednje službeno snimanje grupe na njihovom jeziku, a objavljeno je na dvostranom nosaču zvuka na A-strani sa švedskim singlom "Waterloo". U svom engleskom formatu pjesma "Honey, Honey" objavljena je sa "King Kong Song" na B-strani.

Pjesma "Honey, Honey" objavljena je u nekoliko evropskih zemalja, Sjedinjenim Državama, Australiji i Novom Zelandu, ali ne i u Velikoj Britaniji. Britanska izdavačka kuća grupe ABBA, Epic Records, odlučila je umjesto pjesme "Honey, Honey" izdati remiksanu verziju "Ring Ring". Međutim, ovaj singl je dostigao tek 32. mjesto, a obradu pjesme "Honey, Honey" koju je snimila pop grupa Sweet Dreams, s pjevačicom Polly Brown, dosegla je top 10 u Velikoj Britaniji. Pjesma "Honey, Honey" bila je 4 mjeseca na top 5 ljestvici u Zapadnoj Njemačkoj, a također je dospjela i na top 5 u Austriji, Španiji i Švicarskoj.[1] U Sjedinjenim Državama pjesma "Honey, Honey" je bila umjereno uspješna u odnosu na kasnije singlove grupe ABBA. Dostigla je 27. mjesto na Billboard Hot 100 i Adult Contemporary ljestvici, što je prvi singl grupe ABBA koji je dospio na AC ljestvicu.

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Muzički primjer[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Scott, Robert (2002) 'ABBA: Thank You for the Music – The Stories Behind Every Song', Carlton Books Limited: Great Britain, str.51