Honshū

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Japansko ostrvo Honshū

Honshū ili Hondo (本州, Honshū, doslovno "Glavno ostrvo"), najveće je i najnaseljenije japansko ostrvo i naziva se kopnenim Japanom. Na jugu ga Unutrašnje Seto more i moreuz Kanmon odvajaju od ostrva Shikoku i Kjušu. Na sjeveru je moreuzom Cugaru odvojen od Hokkaida, dok na istoku izlazi na Tihi okean, a na zapadu na Japansko more.

Sedmo je najveće ostrvo na svijetu i drugo najnaseljenije (nakon Jave).

Najveći dio japanske industrije skoncentriran je na priobalnom pojasu južnog dijela ostrva, od Tokija do Kyota, Osake, Nagoye, Kobea i Hiroshime.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Ostrvo je oko 1290 kilometara dugo dok mu širina u centralnom dijelu varira od 48 do 241 kilometra. Ukupna površina ostrva iznosi 227.962,59 km2, što je približno 60% površine Japana i poređenja radi, nešto je veće od ostrva Velika Britanija. Broj stanovnika, prema podacima iz 2005. godine, iznosi blizu 103 miliona.

Honshū je, kao i ostala japanska ostrva, pretežno planinsko. Najviši vrhovi Japana nalaze se u centralnoj planinskoj masi, često zvanoj Japanske Alpe. Najviši vrh zemlje, Fudži, uzdiže se 3.776 m iznad površine mora. Regiju Fudži često pogađaju snažni zemljotresi. Najviši aktivni vulkan Japana, planina Asama, nalazi se približno 140 km sjeverozapadno od Tokija. Rijeke Tone, Šinano i Kino, koje su među najvećima u Japanu, također se nalaze na ovom ostrvu. Honshū ima i mnogo jezera koja su poznata kao ljetna odmarališta. Znatno preko polovine stanovništva Japana živi u nizijama Honshūa. Osim Tokija, glavnog grada Japana, najveći gradovi na ostrvu jesu Osaka, Nagoya, Kyoto, Yokohama, Kobe i Hiroshima.

Klima[uredi | uredi izvor]

Kako se Honshū prostire na oko 8 stepeni širine, ima široke regionalne varijacije klime. Na zapadu od centralnog uzvišenja, i u sjevernom dijelu ostrva su uobičajene oštre zime, sa značajnim snijegom. Topla Kurošio (Japanska) struja donosi blaže zime istočnim obalskim regionima i centralnoj ostrvskoj zoni. Zbog zapadnog monsuna, ljeta su obično vlažna i vruća, sa najvišim temperaturama do 35° C. Sezona tajfuna obično je u septembru i oktobru i oni donose velike kiše koje često uzrokuju teške poplave.