Hopliti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hoplit naoružan kopljem.

Hopliti su bili pješaci iz 7. do 4. vijeka p. n. e. koji nosili su teško oružje (mač ili koplje), a štitili su ih oklop, kaciga i štit.

Hopliti su predstavljali jezgru vojske, ali je njihov značaj postepeno opadao zbog konjice. Da bi dobili na pokretljivosti, njihova bojna oprema promijenjena je iz teške u laku i dat im je mali štit, zvani pelta, po kome su vojnici nazvani peltasti.Postavljeni u neprobojni lanac oko svojih neprijatelja, hopliti su napadali kopljima, ciljajući pravo u grlo.

Hopliti su se držali u u pravilnim redovima, pokrivali jedan drugoga i strogo se držeći naredbi zapovjednika, činili snažnu udarnu i odbrambenu silu. Hoplitsku je taktiku dovela do savršenstva spartanska vojna aristokracija.