Idi na sadržaj

Horatio Caine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Horatio Caine
Lik iz serije CSI: Miami
Prvo pojavljivanje"Cross Jurisdictions"
Portretirao/laDavid Caruso
Informacije
Nadimak"H"
PseudonimiJohn Walden
TitulaPoručnik
Šef dnevne smjene
PorodicaRaymond Caine Sr. (brat; pokojni)
Raymond Caine Jr. (nećak)
Suprug(a)Julia Winston (bivša djevojka)
Marisol Delko Caine (pokojna)
DjecaKyle Harmon
RodbinaYelina Salas (bratova žena)
Eric Delko (šurjak)

Poručnik Horatio Caine glavni je lik američke kriminalističke TV-serije CSI: Miami, a tumači ga David Caruso.

Život prije CSI-a

[uredi | uredi izvor]

Ime je dobio po piscu Horatiu Algeru. Prije no što je otišao u Miami, radio je kao detektiv u njujorškoj policiji. Tu je ubio čovjeka koji je ubio njegovu majku: svog oca. 1995. godine, radeći na slučaju djece koja su zaključavana u ormar, dok su im istovremeno roditelji ubijani, Horatio je zboden nožem. Počinilac, Walter Resden, razvio je duboko neprijateljstvo prema Horatiu. Resden je čak uzeo nešto Horatiove krvi prilikom tog ranjavanja i čuvao ju je 10 godina s namjerom da Horatiu smjesti ubistvo Horatiove djevojke Rachael Turner.

Po dolasku u Floridu Horatio se priključio policiji Miami-Dadea kao detektiv u Odjelu za ubistva, ali je prebačen u bombašku ekipu, gdje mu je mentor bio Al Humphries, stariji policajac kojeg je Horatio jako poštovao i smatrao dobrim prijateljem; Humphries je kasnije poginuo slučajno aktiviravši bombu koju je pokušavao demontirati. Izvjesno vrijeme nakon toga Horatio se vratio u detektive; u epizodi Out of Time spominje da je prethodno radio u bombaškoj ekipi. Najzad, Horatio je prešao u krim-laboratorij, prihvativši promociju u čin poručnika, što mu je donijelo sukob s narednikom Rickom Stetlerom, koji je, također, imao ambicije za viši čin; ta netrpeljivost provlači se kroz sve sezone serije. (Stetler je kasnije ipak dobio promociju, ali u Unutrašnjoj kontroli.) Kad je vođa CSI-tima Megan Donner otišla na dopust zbog ličnih razloga (muževe smrti), Horatio je postao stalni šef CSI-jedinice.

Šef dnevne smjene krim-laboratorija

[uredi | uredi izvor]

U CSI-kontinuumu Horatio je šef dnevne smjene u krim-laboratoriju policije Miami-Dadea, forenzički analitičar i bivši detektiv iz Odjela za ubistva i član bombaške ekipe. Specijalnost su mu požari i eksplozije. Ponaša se veoma zaštitnički prema timu, koji ga odmilja zove "H". Veoma je zabrinut za reputaciju svog krim-laboratorija i jako se trudi da sve bude "čisto", vjerovatno i zbog lošeg iskustva s mlađim bratom Raymondom, također policajcem, koji je upao u nelegalne aktivnosti. Kad njegovi ljudi dođu pod sumnju u nekoliko epizoda (One of Our Own, Internal Affairs), on odmah staje u njihovu odbranu, braneći ih naročito od Stetlera, i daje sve od sebe da dokaže njihovu nevinost. Za razliku od svog kolege Grissoma iz CSI: Las Vegasa, Horatio je policajac (forenzičari u Las Vegasu službeno nisu policajci), pa nosi i značku i pištolj. Izvanredan je strijelac i ne oklijeva upotrijebiti smrtonosnu silu kad je to potrebno. Također je vatreni zagovornik smrtne kazne za naročito gnusne zločine i nimalo se ne dvoumi da njome zaprijeti osumnjičenicima u takvim slučajevima. U prve 2 sezone nosio je Berettu Cougar, a od treće nosi SIG-Sauer P229. Veoma insistira na održavanju oružja, naročito otkad je član tima Tim Speedle poginuo u obračunu jer mu je pištolj zakazao zbog lošeg održavanja. Ustvari, jedan od razloga što je gotovo na licu mjesta odabrao Wolfea za Speedlovu zamjenu (u epizodi Under the Influence) jeste Wolfeovo kompulzivno održavanje pištolja zbog OKP-a.

Kasnije je bio prisiljen otpustiti Wolfea koji se kompromitirao tokom jedne istrage zbog kockarskih dugova i neiskrenosti u vezi s tom situacijom (Burned). Wolfe je prije toga prekršio i protokol. Horatio je pokazao volju da dopusti Wolfeu da se iskupi i otvorio mogućnost da se Wolfe vrati u tim, ali nakon što pregleda sve dosjee iz prethodnih slučajeva (Kill Switch).

U finalu 2. sezone (MIA/NYC NonStop) Horatio putuje u New York u potjeri za osumnjičenikom za ubistvo i tu upoznaje detektiva Maca Taylora i njegov tim, što je bio uvod za 1. sezonu CSI: NY-a. Horatio se kasnije ponovo udružuje s Macom i timom kako bi pronašli i uhapsili serijskog ubicu Henryja Dariusa (Darius je prethodno pobjegao iz Miamija u epizodi Felony Flight), što im na kraju i uspijeva (epizoda CSI: NY-a Manhattan Manhunt); Darius je izručen Floridi, u kojoj postoji smrtna kazna. Pojavljivanjem u ovoj epizodi Horatio je postao prvi lik koji se makar jednom pojavio u sve 3 CSI-serije.

Horatio kroz seriju ima više stalnih neprijatelja, od serijskog ubice Resdena, preko Stetlera do korumpiranog sudije Josepha Ratnera. Neki za koje je mislio da ih je zauvijek zatvorio vratili su se da ga progone. Clavo Cruz, koji je osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva jedne žene (epizode Blood Brothers i Identity), uspijeva pobjeći tokom dramatičnog napada raketnim bacačem na sudnicu (u kojem je lakše ranjena Alexx). Cruz zatim otima sudsku stenografkinju i traži milion dolara od Horatia u zamjenu za njenu lokaciju. Međutim, to je sve bila namještaljka: Horatio i Delko upadaju u zasjedu na krovu garaže. Iako Horatio ubija jednog kriminalca i prolazi bez povrede, Delko je kritično ranjen (No Man's Land). Horatio na kraju prisiljava Cruza da iziđe iz skrovišta, uklonivši mu sve moguće puteve za bijeg. Cruz prilazi Horatiu ispred sjedišta policije Miami-Dadea i Horatio ga ubija jednim metkom u prsa (Man Down).

Horatio je, također, bio meta sina moćnog kriminalca Argenta, kojeg je strpao u zatvor nekoliko godina ranije. Nakon što Horatiov službeni automobil bude oštećen, mladić samozadovoljno negira krivicu. Horatio zatim naizgled vrtoglavo upada u njegovu zamku i mladić ga ustrijeli. Međutim, ranije mu je metke zamijenio ćorcima, pa Horatio prolazi bez povrede, a mladić je nakon toga uhapšen (Cyber-lebrity).

Horatio je u 6. sezoni došao u kontakt sa Kyleom Harmonom, za koga odmah posumnja da je biološki povezan s njim. Ispostavilo se da mu je Kyle sin za kojeg nikad nije znao da ga ima; majka mu je Julia Winston, s kojom je Horatio bio u vezi dok je pod lažnim imenom radio na jednom tajnom zadatku.

U Kataklizmi, nadolazećoj ekspanziji PC-igre World of Warcraft, čuvar po imenu Horatio Lane istražuje smrt dvojice farmera i njihovog konja. Ovaj lik također nosi sunčane naočale (Caineov zaštitni znak) i koristi igre riječi, slično Caineu.

Također, u epizodi Džoja paranoja iz 5. sezone hrvatske humorističke serije Bitange i princeze pojavljuje se inspektor Horacije Kanić, koji je parodija Horatia Cainea (ime lika, hladno ponašanje, smiren govor, poigravanje sunčanim naočalama, frizura, a tu su i "čuvene" kratke izreke).

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]